Disse partiene vil øke 200-kronersgrensen

Ingenting skjedde med tollgrensen i forslaget til statsbudsjett. Men alle, unntatt de rødgrønne, vil heve den.

LUT LEI: Tollpolitisk talsmann Jørund H. Rytman i FrP vil ha tollgrensen hevet fra 200 kroner til 1.000 kroner. Det er han ikke alene om.  Foto: Børge Sandnes/FrP
LUT LEI: Tollpolitisk talsmann Jørund H. Rytman i FrP vil ha tollgrensen hevet fra 200 kroner til 1.000 kroner. Det er han ikke alene om. Foto: Børge Sandnes/FrP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da statsbudsjettet ble lagt frem mandag, gjentok historien seg: Ingenting gjøres med tollgrensen på 200 kroner.

Dermed er det fortsatt slik at du må betale moms og eventuell toll på varer du kjøper over nettet når prislappen havner over 200 kroner. Beløpet ble fastsatt på 70-tallet, og har ikke endret seg siden.

Argumentet for å beholde en lav grense, er å beskytte norske butikker. Om produkter solgt i Norge må ilegges moms, mens produktene fra utenlandske nettbutikker slipper, får de et konkurransefortrinn.

Les også: Derfor vil norske nettbutikker beholde 200-kronersgrensen

Men grensen skaper frustrasjon blant norske netthandelskunder, som må holde kjøpene nede for å unngå høye ekstrautgifter. Og de blir ikke mindre frustrerte av at 200 kroner i 1975 tilsvarer 970 kroner i dag.

Grensen skaper også frustrasjon hos aktører som Forbrukerrådet, som mener grensen er urimelig for forbrukerne. Og Posten har uttalt til NRK at grensen skaper trøbbel for dem, da det fører til at folk sender varene i én og én pakke, slik at totalverdien blir under 200 kroner per pakke.

Vant til å få varer fra Play.com i én og én pakke? Da har vi dårlige nyheter

Men det er bare én gruppe som kan gjøre noe med grensen: Politikerne. DinSide har derfor spurt stortingspartiene om hva de egentlig ønsker seg.

MOT HEVING: Senterpartiet.
MOT HEVING: Senterpartiet. Vis mer


Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke arbeide for å heve grensen.

Partiet mener nemlig en økt grense vil gi norske selskaper verre konkurransevilkår, og at vilkårene blir stadig verre jo høyere grensen settes og jo lavere prisnivået i utlandet blir.

– Ved hjelp av internett kan forbrukerne allerede i dag, innenfor dagens tollfrie grense, enkelt importere mange ulike varer. Senterpartiet ser det derfor ikke som en prioritert oppgave å arbeide for å øke dagens tollfrie grense, sier informasjonsrådgiver Ragnar Kvåle i Senterpartiet til DinSide.

FOR HEVING: Venstre.
FOR HEVING: Venstre. Vis mer


Venstre

Venstre vil heve dagens grense til 1.000 kroner.

– Dagens grense var et forsøk på å beskytte norske forhandlere mot konkurransevridende momsfritak fra utenlandske butikker, men ble satt i en tid da netthandel var langt mindre vanlig enn i dag, sier leder av partiets programkomité Guri Melby til DinSide.

Hun trekker dessuten frem gebyrene som kommer på toppen av momsen og tollen, noe som ifølge henne gjør netthandel "både for tungvindt og for dyrt for mange".

FOR HEVING: KrF.
FOR HEVING: KrF. Vis mer


Kristelig Folkeparti

KrF vil heve grensen, men ikke like mye som de andre: I deres alternative budsjett har de foreslått en fordobling av beløpet, til 400 kroner.

– Vi har programfestet at vi vil øke dette beløpet, forteller partileder Knut Arild Hareide i KrF til DinSide.

200 kronersgrensen er godt kjent - men du bør lære deg hva 1.000-kronersgrensen er også

MOT HEVING: SV.
MOT HEVING: SV. Vis mer


Sosialistisk Venstreparti

SV vil ikke heve tollgrensen.

Deres finanspolitiske talsperson, Geir-Ketil Hansen, forteller DinSide at de "ikke har prioritert å heve den".

– Hensyn til at norske næringsdrivende ikke skal tape i konkurransen med import fra utlandet veier tungt også for SV, sier Hansen.

FOR HEVING: FrP.
FOR HEVING: FrP. Vis mer


Fremskrittspartiet

FrP vil heve grensen for moms- og tollfri netthandel til 1.000 kroner.

I likhet med Venstre reagerer også FrP på gebyrene som kommer i tillegg til moms og toll. De frykter dessuten at ordningen blir dyr for Tollvesenet og Posten, som må administrere det hele, og kan ikke forstå hvorfor grensen ikke har blitt endret siden 1975.

– En heving av tollgrensen er viktig for valgfriheten til forbrukerne. Det er mange produkter som ikke selges i Norge, som da blir dyrere for forbrukerne, sier tollpolitisk talsmann og stortingsrepresentant Jørund H. Rytman i FrP til DinSide.

FOR HEVING: Høyre.
FOR HEVING: Høyre. Vis mer


Høyre

Høyre vil heve grensen, til 1.000 kroner.

Partiet har programfestet i perioden 2009 til 2013 at de ønsker å gjøre det enklere for nordmenn å handle på utenlandske nettbutikker.

– Høyre mener dagens 200 kroners-grense er for lav og skaper unødvendig mye arbeid og byråkrati, sier medlem av finanskomiteen Arve Kambe i Høyre til DinSide.

Hvor mye vil varen du har kjøpt fra utlandet koste? Prøv vår netthandel-kalkulator!

MOT HEVING: Arbeiderpartiet.
MOT HEVING: Arbeiderpartiet. Vis mer


Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet vil ikke heve grensen fra 200 kroner.

Dette ble også klart da statsbudsjettet ble lagt frem, hvor grensen ikke har rikket seg. Leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet forteller at de vurderer grensen fra budsjett til budsjett, men at de denne gangen kom frem til å ikke gjøre noe.

– Vi har merket oss at mange er opptatt av denne problemstillingen, og tar det med oss i fremtidige budsjettrunder, forteller leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet til DinSide.

Han forteller videre at netthandelen fra utlandet stadig øker, og at trusselen mot norske nettbutikker, som må betale moms uansett, dermed også øker.

– Så selv om hensynet til forbrukeren og administrative rutiner antakelig gjør det hensiktsmessig å ha en høyere grense, har det av hensyn for å unngå diskriminering av norske næringsdrivende ikke vært tilrådelig å heve grensen ytterligere, sier Micaelsen.

Mange har snudd

Det er regjeringen, gjennom statsbudsjettet, som bestemmer om momsgrensen skal heves. De siste årene er det derfor Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet som har hatt muligheten til å gjøre noe, uten å gjøre noe.

Hva bør vi gjøre med tollgrensen? (Avsluttet)
Heve til maks 1.000 kroner(39%) 3935
Heve til over 1.000 kroner(29%) 2984
Fjerne hele grensen(25%) 2507
Heve til maks 500 kroner(5%) 490
La den være(2%) 235
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Til DinSide svarer alle tre regjeringspartiene, som de eneste, at de ikke ønsker å heve grensen. Men til Dagbladet før valget i 2005 svarte alle de rødgrønne partiene at de ville gjøre noe med tollgrensen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet så for seg en grense på 1.000 kroner, mens SV var positive til heving, uten å tallfeste hvor høyt. Senere samme år sa SV at de ikke ønsket en heving likevel, mens de to andre partiene tydeligvis også har snudd når de kom til makten. Også Høyre, som i 2005 hadde finansminister, har snudd. Med makten ville de ikke heve grensen, men det vil de altså i opposisjon. Også KrF sa nei tidligere, men ja nå.

Jo, du må faktisk betale moms på frakten også

– Vi har flere ganger fremmet forslag i Stortinget om at grensen skal heves fra 200 til 1.000 kroner. Dessverre har forslaget kun fått FrPs stemmer, sier Jørund H. Rytman i FrP til DinSide, og fortsetter:

– Det tragikomiske i denne saken er at alle partiene i valgkamper har sagt at tollgrensen skal økes. Likevel står den fortsatt uendret. Jeg skjønner at dette kan skape politikerforakt, og håper velgerne husker dette når de avgir stemme ved stortingsvalget neste år.

Ifølge Nettavisen har samtlige politiske partier på ulike tidspunkt lovet velgerne høyere tollgrense. Men ingen har altså gjort noe når de først har fått makten; inkludert de borgerlige.

Vil du ha høyere tollgrense? Hvor høy kan den være før norske bedrifter begynner å slite? Stem over, og si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer