Disse prisene synker

Prisstigningen i Norge er så høy at mange forventer en stans i rentesenkningene. Men noen priser faller stadig.

Klær og sko:  Prisene har falt siden 2002 og faller stadig (Kilde: SSB).
Klær og sko: Prisene har falt siden 2002 og faller stadig (Kilde: SSB). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konsumprisindeksen steg 3,4 prosent det siste året, og mange frykter nå at Norges Bank vil reagere med renteøkning. Matvarer og alkoholfrie drikkevarer, beregnet husleie for selveiere og elektrisitet, bidro mest til veksten. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 5,8 prosent, mens beregnet husleie for selveiere og prisene på elektrisitet inkludert nettleie hadde en oppgang på henholdsvis 3,7 og 15,3 prosent. Andre viktige bidragsytere til veksten i KPI de siste tolv månedene var dyrere transport- og restauranttjenester.

Klær faller videre

Men det er ikke alle priser som stiger. Boligprisene har falt 3% de siste to årene, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Statistisk sentralbyrå rapportere om en prisnedgang på 3,4% for klær og skotøy. Og post- og teletjenester har falt hele 5,1 prosent i pris.

Kina-effekten ikke over

Det er vanskelig å måle prisene for klær og sko, da varer du målte prisen på ifjor ikke lenger er i salg i år. Prisene svinger også fra sesong til sesong. Tendensen er likevel klar. Over en årrekke har prisene på klær og sko falt, og de fortsetter å falle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.