Lover og regler i 2022

Disse reglene endres over nyttår

Boligloven, nettleia, tax free-kvota, pensjon og skatt blir fornyet på nyåret.

ÅRETS NYHETER: Bildene over representerer noe av det som fornyes når vi går inn i 2022. Les mer i saken nedenfor. Foto: NTB/DinSide
ÅRETS NYHETER: Bildene over representerer noe av det som fornyes når vi går inn i 2022. Les mer i saken nedenfor. Foto: NTB/DinSide Vis mer
Publisert

Nytt år, nye lover og regler.

Det er visst slik at det ikke bare er oss vanlige folk som trenger et årsskifte på å gjøre de store, personlige forandringene - også de som lager lovene og reglene vi må følge liker følelsen av å starte med blanke ark etter nyttårsaften.

Når vi skriver «2022», er det nemlig flere lover og regler som blir nye. Noen stikkord er: Ny boliglov og nettleie, endringer i tax free-kvota, to pensjonsnyheter og nye skatteregler.

Boligloven endres

Du har sikkert allerede fått med deg at avhendingsloven, også kalt boligloven, med tilhørende forskrift blir fornyet fra 1. januar 2022 med lovendringer som kan få stor betydning for begge partene i bolighandelen.

Sammenlignet dagens lovverk, der ansvaret og risikoen ved bolighandel i stor grad faller på kjøper, blir ansvarsfordelingen jevnere mellom selger og kjøper på nyåret.

Selger må være mer detaljert i sine opplysninger om boligen, og det kommer også nye krav til tilstandsrapporten. Det blir ikke lenger mulig å selge en bolig «som den er».

EIERS ANSVAR: Skader som skyldes manglende vedlikehold, kan gi forsikringssmell. Klipp/video: Tobias Fjeldvang / Linn Merete Rognø Vis mer

De som har pusset opp «svart», kan dermed få «regninga» først ved boligsalget. Problemet er nemlig at når du ikke har dokumentasjon på utført arbeid på, for eksempel, badet, tvinges takstmannen til å sette verdien av badet til null etter innføring av ny boliglov.

Ny nettleie, men...

Mandag 20. desember ble det kjent at flere nettselskap utsetter den planlagte innføringen av ny nettleie-modell, som opprinnelig skulle tre i kraft fra 1. januar 2022.

Det er stortingsflertallet som har bedt alle norske nettselskap om å utsette innføringen på grunn av de skyhøye strømprisene og at de frykter ny nettleie vil øke regningene våre ytterligere.

Både flere nettselskap og Energi Norge er imidlertid tydelige på at de mener utsettelsen er feil:

- Vi mener fortsatt at den nye nettleiemodellen er viktig og riktig, og at den vil komme kundene til gode i form av lavest mulig nettleie på sikt, sier administrerende direktør Trond Skjellerud i Elvia, Norges største nettselskap.

STRØMSMART: Superenkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Etter å ha jobbet på spreng for å innføre en mer rettferdig og kostnadsbesparende nettleie fra nyttår, kaster nå mange nettselskap seg rundt for å kunne beholde den gamle modellen. Det er strømkundene som står igjen som taperne etter den politiske vinglingen i denne saken, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Det gjenstår å se når ny nettleie blir innført, siden startdatoen 1. januar er utsatt, men du må nok regne med at ny nettleie trer i kraft innenfor 2022.

Tax free-kvota reverseres

Da den nye Støre-regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2022 i november, var ett av forslagene er å endre tax free-ordningen:

- Regjeringen foreslår å reversere endringen i de avgiftsfrie kvotene som ble gjennomført i 2014, slik at du ikke lenger kan veksle inn kvota for tobakksvarer i vin eller øl, uttalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Bakgrunnen er at den avgiftsfrie kvota i juli 2014 ble endret, slik at reisende kunne bytte ut kvota for tobakksvarer med 1,5 liter vin eller øl med mellom 2,5 og 22 prosent alkoholinnhold.

Men fra 1. januar 2022 endres altså kvota for hva du kan ta med deg inn til Norge uten å fortolle. Etter denne datoen kan du ikke lenger bytte tobakkskvota i 1,5 liter vin eller 1,5 liter øl, skriver Tolletaten.

Pensjon fra første krone til «alle»

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik kunne i begynnelsen desember avsløre at regjeringen har besluttet å innføre pensjon fra første krone allerede fra 1. januar 2022.

- Dette påvirker pensjonen til alle arbeidstagere over 13 år, og betyr at én million flere nordmenn vil få rett til pensjonssparing fra første krone fra jobben, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til DinSide.

Ifølge Tvetenstrand vil alle som ikke har sparing fra første krone i dag, dra nytte av ordningen, men noen vil «vinne» mer enn andre med denne pensjonsnyheten:

  • De som tjener minst, vil merke størst forskjell. Tjener du 350 000 kroner i året, vil pensjonssparingen din fra arbeidsgiver øke med 44 prosent.
  • Videre beskrives pensjon fra første krone som et likestillingstiltak, fordi det er flest kvinner og deltidsansatte som ble rammet av de gamle reglene. Kvinner jobber oftere i bransjer som ikke har pensjon fra første krone i dag, og derfor vil flere kvinner nå vil få bedre pensjon. Kvinner er overrepresentert i yrker som har mindre gode pensjonsspareavtaler, så det er fortsatt like viktig for dem å sjekke hva de vil få i pensjon og om de har behov for å spare ekstra selv.

Nye pensjonsregler

Fra 2022 endres reglene for individuell pensjonssparing (IPS):

Maksimalt sparebeløp i året reduseres fra 40 000 til 15 000 kroner, og dermed senkes skattefordelen fra opptil 8800 til 3300 kroner.

Det kan derfor være ekstra lurt å spare det du kan i IPS i år - noe som gir mer pensjon og lavere skatt til våren.

TREDELT: Forbrukerøkonom Tvetenstrand forklarer pensjon. Video: Storebrand Vis mer

Smarte grep før nye skatteregler

Hvis du eier aksjer eller aksjefond utenfor en aksjesparekonto (ASK), kan det lønne seg å gjøre justeringer før årsskiftet. Skatten på eierinntekter, eller utbytteskatt, øker nemlig fra 31,68 til 35,2 prosent i 2022.

Les mer her:

I tillegg til økt utbytteskatt, kommer statsbudsjettet også til å medføre økt formuesskatt. Siden formuen måles ved nyttår, vil du spare formuesskatt på å gi forskudd på arv nå i desember. Hvis formuesskattesatsen ender på 0,85 prosent, vil det si at du sparer 8500 kroner i formuesskatt dersom du reduserer formuesskattegrunnlaget med én million kroner.

Hvis du har solgt boligen din, men ikke overtar ny bolig før i januar, risikerer du en lei smell med formuesskatten. Den gunstige verdsettelsen av primærbolig i skattemeldingen gjør at det er betraktelig mer gunstig å eie en primærbolig til ti millioner enn å ha ti millioner på konto i banken.

- Så, er det mulig, bør du utsette overtakelse av gammel bolig, slik at de nye eierne ikke betaler inn pengene før etter nyttår. Da slipper du å bli sittende med mye penger på konto som du, litt unødvendig, må skatte av, sier advokat Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer