Disse sedlene går snart ut på dato

Til sammen 6 milliarder av de gamle tusenlappene kan ikke lenger brukes fra 14. november.

GÅR UT: 14. november er det slutt for disse tusenlappene. Og dem er det fortsatt mange av rundtom. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
GÅR UT: 14. november er det slutt for disse tusenlappene. Og dem er det fortsatt mange av rundtom. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding varsler Norges Bank at 6 milliarder kroner snart er i ferd med å gå ut på dato.

Det er snakk om de gamle 1000-kronesedlene som fortsatt er i sirkulasjon, og som bør brukes opp innen 14. november.

Direktør Leif Veggum i Norges Bank oppfordrer de som har slike tusenlapper liggende, til å sette pengene på konto eller betale med dem.

HAV-TEMA: Norges Bank presenterer nye sedler. De første kan havne i lommeboka di allerede i slutten av mai 2017. Video: NTB Scanpix / Norges Bank Vis mer

Norges Bank må ta dem imot

Selv om enkelte banker og butikker fortsatt vil akseptere gamle 1000-kronesedler også etter 14. november, er det bare Norges Bank som er pliktig til å ta imot dem etter denne datoen, skriver de videre, og sier at alle banker er forpliktet til å tilby løsninger for innskudd og uttak av kontanter.

Norges Bank er pliktig til å veksle inn de utgåtte sedlene og myntene i ytterligere 10 år etter at de er utgått.

På grunn av corona er lokalene for veksling stengt, og alle må sende eller levere utgåtte sedler til Norges Banks hovedkontor i Oslo sammen med et eget skjema.

Flere utgåtte sedler som ikke er kommet inn

På jakt etter tusenlapper bør du også se etter noen av de andre, gamle sedlene som er utgått.

Norges Bank skriver at det fortsatt er hele 26 millioner eksemplarer av utgåtte 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler som ikke er kommet inn.

Disse sedlene har en samlet pålydende verdi på 4,3 milliarder kroner.

100- og 200-lappene kan veksles inn hos Norges Bank innen 30. mai 2028, mens 50- og 500-lappene kan veksles innen 18. oktober 2029.

For de utgåtte 50-øringene er fristen 30. april 2022.

Betale kontant under corona?

Som følge av corona er det blitt oppfordret til å betale minst mulig med kontanter på grunn av den mulige smittefaren ved bruk av sedler.

Norges Bank skriver at de jevnlig har fått henvendelser fra personer som lurer på om de kan nektes å betale i kontanter, enten begrunnelsen er smittevern eller andre hensyn.

– Når det gjelder smitterisiko har Folkehelseinstituttet konkludert med at det ut fra gjeldende kunnskap ikke foreligger noen indikasjoner på at bruk av kontanter som betalingsmiddel representerer en risiko for spredning av Covid-19, sier Veggum.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

I henhold til sentralbankloven er Norges Banks sedler og mynter tvungent betalingsmiddel i Norge, og finansavtaleloven fastslår at en forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren, innenfor beløpsgrensen satt av Hvitvaskingsloven på 40.000 kroner for forhandlere av gjenstander.

– Håndhevelsen av forbrukeres rett til kontantbetaling tilligger forbrukermyndighetene, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer