Disse setter opp renta NÅ

Glitnir følger etter de andre storbankene.

Glitnir Bank setter opp lånerenta til 8,05 prosent. Foto: colourbox.com
Glitnir Bank setter opp lånerenta til 8,05 prosent. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Da har bankene et problem når de skal låne ut penger igjen til litt over syv prosent.Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities


Pengemarkedsrentene bykser, og nå setter enda flere banker opp renta, til tross for at Norges Bank besluttet å holde styringsrenta uendret i går. Glitnir Bank er første bank ut med utlånsrenter på over 8 prosent på laveste lånerente - etter krisen.

Slik kommer du deg gjennom finanskrisen

Da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs, var DnB NOR raskt ute med å sette opp renta. Siden har flere og flere banker fulgt etter, og foreløpig sist ut er Glitnir Bank, som nå varsler at laveste lånerente er 8,05 prosent.

Renteendringen for lån skjer med virkning fra 25. september for nye lån og 6. november for eksisterende lån.

Disse kan du skylde på

- Pengemarkedsrentene er høye, men bankene må betale en rente som er langt over pengemarkedsrentene igjen for å kunne hente inn penger til sine kunder. Normalt er dette NIBOR pluss et lite påslag, men nå er dette påslaget ganske stort, over 100 basispunkter, som betyr at bankenes innlånskostnader er rundt åtte prosent. Da har bankene et problem når de skal låne ut penger igjen til litt over syv prosent, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

Banken din er ikke slem

Her øker rentene

Fokus Bank økte utlånsrenten med 0,25 prosentpoeng mandag som følge av pengemarkedsrentene. Da vi spurte Fokus Bank i forrige uke om de hadde planlagt en renteøkning som følge av uroen, svarte kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli at de ikke ville sette opp renten på kort sikt. Nå har de altså ombestemt seg.

Skandiabanken har også valgt å sette opp renten på sine utlån og innskudd. Banken satte mandag opp renten med 0,30 prosentpoeng. Det samme gjorde SR-Bank og Nordea.

Alle bankene peker på den internasjonale krisen som en faktor som har bidratt til at de nå setter opp renten.

Som forbruker har du krav på å bli varslet minst seks uker før renteøkningen trer i kraft på dine eksisterende lån og innskudd.

Slik bytter du bank

Gode tider for sparerne

Den internasjonale finansuroen sørger derimot for at det gode tider for sparerne. Glitnir Bank reklamerer nå med Norges høyeste rente på innskudd, nemlig 7,00 prosent fra første krone.

- Glitnir skal være Norges mest attraktive bank for folk som vil spare, sier sparesjef Erlend Drilsvik i Glitnir Bank.

Gir bort gratis bil til sparekunder

Bankene er ekstra glade i sparepengene dine nå som de betaler nærmere åtte prosent rente i pengemarkedet. Derfor er det ingen grunn til at du som kunde ikke skal stille krav til banken din.

Fordi det er en kamp om kapital der ute, har bankene den siste tiden satt opp innskuddsrenten mer enn de har satt opp utlånsrenten.

Tjen på høyere rente

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer