Disse slipper å gå opp i vekt

Mange med diabetes sliter med vekten. Ny medisin kan gi et lettere liv.

Rundt 350.000 nordmenn har diabetes type 2. Rundt halvparten er ikke klar over at de har det.  Foto: COLOURBOX
Rundt 350.000 nordmenn har diabetes type 2. Rundt halvparten er ikke klar over at de har det. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 1. oktober kommer en stor nyhet for norske diabetespasienter. En helt ny diabetesmedisin kommer på blå resept i Norge. Medisinen har et nytt behandlingskonsept for pasienter med diabetes type 2.

Nederst i artikkelen kan du lese hva diabetesekspert Fedon Lindberg sier om medisinen.

Rundt 350.000 nordmenn har diabetes type 2, ifølge Norges Diabetesforbund. Av disse regner man med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det.

Eller har du diabetes type 3?

Så mange som 700.000 nordmenn kan være i faresonen for å ha diabetes type 2, ifølge en pressemelding fra legemiddelselskapet Merck/MSD, som står bak den nye medisinen.

Overvekt er et stikkord for mange med diabetes type 2. Men slik må det ikke være.

Test her om du er i faresonen!

Går ned i vekt

Når vi spiser, starter produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen. Insulin er et hormon som hjelper cellene i kroppen med å ta opp sukker, slik at det kan nyttegjøres som energi for eksempel i en muskel.

Les mer om diabetes på Lommelegen

Personer som får diabetes av type 1, mister evnen til å lage insulin, og er derfor avhengig av å få tilført dette hormonet kunstig. De som har diabetes av type 2 har som regel nok insulin, men insulinet virker dårligere (insulinresistens).

Da må kroppen kompensere med å produsere mer insulin. Resulatet av dette er at man blir sulten, slapp og trøtt, og mange vil gå opp i vekt.

Svært mange diabetespasienter sliter med overvekt og klarer ikke å slanke seg. Den nye medisinen hjelper pasientene med å holde vekten. Noen pasienter rapporterer til og med at de går ned i vekt.

Kan se hvem som får diabetes
Slik kan du unngå å få diabetes

Fungerer også mot føling

Den nye medisinen, med navnet: Januvia (Sitagliptin), fungerer slik:

Det reduserer blodsukkeret kun når pasienten har spist, og virker bare når det trengs – noe som vil kunne motvirke vektøkning. Dermed sliter ikke medisinen ut bukspyttkjertelen, og pasientene kan utsette sin debut på insulinsprøyter. Januvia tas som en tablett en gang om dagen.

Fettdiett mot diabetes

Januvia skal også være effektivt mot føling. Føling forekommer ved for lavt blodsukker, noe som kan gi symptomer som svetting, skjelvinger, blekhet, hjerteklapp og konsentrasjonsproblemer. Noen får følelsen av å være beruset.

Føre-var-prinsipp

Indremedisiner Fedon Lindberg synes det er spennende med den nye medisinen, og mener det er bra at det nå finnes flere diabetesmedisiner som virker på forskjellige måter. Men selv anvender Lindberg Januvia enn så lenge i begrenset omfang.

Han anvender medisinen vanligvis som tredjevalg, på grunn av et føre-var-prinsipp.

- Jeg ville vært forsiktig med å anvende et nytt medikament som førstevalg, sier han og viser til en ny studie som antyder at Januvia kan øke risikoen for bukspyttkjertelbetennelse, som igjen kan øke risiko for bukspyttkjertelkreft.

- Mitt første valg er å gå over til lavglykemisk kosthold og samtidig sørge for at man mosjonerer mer, sover nok og stresser mindre. Mitt andre valg er medikamentet metformin, som for øvrig ifølge ny forskning trolig reduserer risikoen for brystkreft, sier Lindberg.

Gått gjennom alle studier

Ifølge legemiddelselskapet Merck har de gått nøye gjennom alle sine kliniske studier som er gjort rundt Sitagliptin og ikke funnet noen økning i forekomst av betennelse i bukspyttkjertelen.

Dette gjelder studier med opptil 6000 pasienter over to år. De gjør samtidig oppmerksom på at pasienter med diabetes type 2 har en høyere risiko for å utvikle denne lidelsen.

Den nye medisinen gis kun til pasienter som ikke oppnår tilstrekkelig sykdomskontroll med andre diabetesmedisiner, eller som av medisinske grunner ikke kan bruke disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer