Disse smykkene kan gi kreft

Visste du at podens pynt kan inneholde bly og kvikksølv?

Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG
Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra den danske Miljøstyrelsen fastslår at mange uekte bijouterismykker som brukes av barn, kan skade både intelligensen og nyrene og være kreftfremkallende.

Miljøstyrelsens undersøkelse omfattet 232 bijouterismykker, blant annet armbånd, halskjeder, piercingringer og ankelkjeder. 58 prosent av dem inneholdt langt over grensen på 0,01 prosent bly, mens to prosent inneholdt ulovlig kvikksølv. Det skriver Jyllandspostens nettutgave.

20 prosent av smykkene innholdt benzidin. Mange smykker inneholdt dessuten kadmium i høye konsentrasjoner. Bly, kvikksølv og kadmium finnes i metallsmykker, mens benzidin finnes i lær- og tekstilsnorer. Undersøkelsen viser at verken pris eller salgssted har betydning for om et smykke inneholder og frigir tungmetaller.

Les også: Farlig plast kan gi fete menn

Gir alvorlige skader

Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag mener det er all grunn til at norske foreldre er forsiktige med hva de pynter barna med.- Dette er ikke et tema som har vært sentralt i Norge hittil. Når det gjelder smykker, har det vært mest fokus på nikkel og allergi - sett i et helseaspekt. Disse nye funnene gir oss en god anledning til å rette søkelyset på at barn utsettes for miljø-og helseskader fordi vi som voksne ikke har kunnskap nok. Det er viktige og alarmerende funn, understreker hun til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer