Disse smykkene kan gi kreft

Visste du at podens pynt kan inneholde bly og kvikksølv?

Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG
Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse fra den danske Miljøstyrelsen fastslår at mange uekte bijouterismykker som brukes av barn, kan skade både intelligensen og nyrene og være kreftfremkallende.

Miljøstyrelsens undersøkelse omfattet 232 bijouterismykker, blant annet armbånd, halskjeder, piercingringer og ankelkjeder. 58 prosent av dem inneholdt langt over grensen på 0,01 prosent bly, mens to prosent inneholdt ulovlig kvikksølv. Det skriver Jyllandspostens nettutgave.

20 prosent av smykkene innholdt benzidin. Mange smykker inneholdt dessuten kadmium i høye konsentrasjoner. Bly, kvikksølv og kadmium finnes i metallsmykker, mens benzidin finnes i lær- og tekstilsnorer. Undersøkelsen viser at verken pris eller salgssted har betydning for om et smykke inneholder og frigir tungmetaller.

Les også: Farlig plast kan gi fete menn

Gir alvorlige skader

Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG
Om sommeren vrimler det av boder som selger billig juggel, som kan være skadelig. FOTO:Paolo Ferla / Stock.XCHNG Vis mer

Tone Granaas, leder i Grønn Hverdag mener det er all grunn til at norske foreldre er forsiktige med hva de pynter barna med.


- Dette er ikke et tema som har vært sentralt i Norge hittil. Når det gjelder smykker, har det vært mest fokus på nikkel og allergi - sett i et helseaspekt. Disse nye funnene gir oss en god anledning til å rette søkelyset på at barn utsettes for miljø-og helseskader fordi vi som voksne ikke har kunnskap nok. Det er viktige og alarmerende funn, understreker hun til DinSide Helse.

Les også: Giftfunn i leker

Tungmetaller og miljøgifter kan gi alvorlige skader hos barn. Små barn har en tynnere og mer følsom hud enn voksne. Det betyr større risiko for å ta opp skadelige stoffer gjennom huden, og større risiko for å utvikle allergi. Barn er ekstra utsatt fordi de ofte putter smykker i munnen, ifølge Granaas.

Les også: Vanlig plast kan gi mindre testikler

Bruk ekte

Granaas mener funnene illustrerer hvor viktig det er å bruke ekte metall istedenfor billigbijouteri når poden skal i selskap.

- Det er bedre for både helsa, miljøet og lommeboka å bruke smykker av kvalitet som varer og som vi tar bedre vare på, og som er fri for tungmetaller og miljøgifter. Og når det gjelder barn, kan det være greit å begrense pyntingen. Når det gjelder barn kan det greit å begrense pynte dem med smykker en gang i blandt , men ikke hver dag, mener hun.

De beste rådene:

 • Unngå å ta smykkene i munnen
 • Ta av deg smykkene når du skal sove
 • Unngå å bruke smykkene daglig
 • Unngå å trene med smykkene på
 • Barn bør bare bruke slike smykker ved spesielle anledninger
 • • Kjøp eventuelt bijouterismykker hos forhandlere som garanterer at smykkene ikke avgir tungmetaller

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer