Disse stresser mest i ferien

En av fire stresser hver dag, og for enkelte er ferien ikke noe unntak.

Jo høyere inntekt og jo høyere utdanning, jo mer stress. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Jo høyere inntekt og jo høyere utdanning, jo mer stress. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

85 prosent av oss opplever stress minst en gang i måneden, mens så mange som 23 prosent er stresset daglig. Og det er personer i aldersgruppen 30-39 år som er mest stresset. Blant disse opplever hele 33 prosent stress hver dag.

Det viser en undersøkelse som ble gjennomført av Norstat på oppdrag fra helsekostproduktet Ezy-Life i juni.

Les også: Snille menn er stressmedisin

Verre med høy lønn

Resultatene viser også at jo høyere inntekt deltagerne hadde, jo mer stresset var de. Og trenden er den samme når det gjelder utdannelse: jo høyere utdanning, jo mer stress.

Men hva skjer når vi kommer til ferien? Klarer vi å stresse ned og legge bort alle bekymringene? Undersøkelsen viser at to av ti sier de i liten grad eller meget liten grad ser på ferien som en stressfri sone.

Les også: Lider du av feriesyke?

Slik mestrer du stresset

 • Bli flinkere til å prioritere gjøremål.
 • Unngå å påta deg oppgaver som du vet du ikke vil komme i mål med.
 • Rydd plass til aktiviteter som høyner trivsel og livskvalitet.
 • Prøv å løse konflikter hjemme og på jobb.
 • Legg vekt på å bedre den fysiske formen, samtidig som du får lagt inn nødvendig restitusjonstid med spesiell vekt på avspenning og riktig pust.
 • Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

 • Her er det imidlertid de med lav utdanning som kommer dårligst ut. Mens bare litt over halvparten (57 prosent) av dem med kun grunnskoleutdanning stresser helt ned i ferien, gjelder det samme for 69 prosent av dem med høyere utdannelse.

  Det betyr at hvis du har høy utdannelse og høy inntekt, stresser du mye i hverdagen, men ser på ferien som stressfri sone. Har du lav utdannelse og lav inntekt, opplever du derimot mindre stress i hverdagen, men ser samtidig heller ikke på ferien som stressfri sone i like stor grad.

  Hvor stressa er du? Ta testen her

  Kan gjøre deg tykk

  Stress kan være både positivt og negativt. Hvilke følger det får for oss, er avhengig av hvor kraftig stress vi blir utsatt for, hvilken type stress og over hvor lang tid, ifølge Lommelegen.no.

  Flere studier viser at stress over lang tid kan være skadelig for helsa. Dersom du fra før av har en sykdom, kan stress forverre tilstanden din. Stress kan også bidra til forskjellige symptomer som har noe å si for hvordan kroppen din skal fungere.

  Amerikanske forskere har blant annet funnet at for mye stress kan gjøre oss tykke. Stress øker nemlig utskillelsen av et appetitthormon

  Her får du flere gode råd: Ta kontroll over stresset

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer