Sparing

Disse takler corona-økonomien dårligst

Ny undersøkelse viser hvor godt rustet vi er til å takle privatøkonomiske nedgangstider etter alder. Både unge, eldre og pensjonister har sine utfordringer.

SLITER MED GJELD: Det er de godt voksne som har størst andel som ikke tror de kan håndtere gjelda si i år. Les mer om funnene fra fersk undersøkelse i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SLITER MED GJELD: Det er de godt voksne som har størst andel som ikke tror de kan håndtere gjelda si i år. Les mer om funnene fra fersk undersøkelse i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne Dinside melde at låne- og sparevanene våre er drastisk endret etter coronaviruset la sin klamme hånd over samfunns- og privatøkonomien i landet vårt.

Men hvor godt forberedt var vi på en slik krise som vi nå står i?

En ny undersøkelse InFact har gjennomført for Bank2 viser at langt fra alle hadde en buffer i bakhånd for mindre pengesterke dager, og ganske mange er usikre på eller vet at de ikke kan håndtere gjelda si det neste året.

De eldste er best rustet

Her er noen av hovedfunnene i undersøkelsen etter alder til respondentene:

Alder Har du en økonomisk buffer du kan bruke under corona-krisen? Vil du klare å betjene gjelda di det neste året?
18 til 29 årJa: 49% Nei/vet ikke: 51%Ja: 45% Nei/vet ikke: 23% Har ikke gjeld: 32%
30 til 44 årJa: 57% Nei/vet ikke: 43%Ja: 66% Nei/vet ikke: 24% Har ikke gjeld: 10%
45 til 64 årJa: 73% Nei/vet ikke: 27%Ja: 63% Nei/vet ikke: 11% Har ikke gjeld: 26%
65+ årJa: 65% Nei/vet ikke: 35%Ja: 34% Nei/vet ikke: 8% Har ikke gjeld: 58%

Som du ser har like over halvparten av de yngste ikke en økonomisk buffer, mens de godt voksne er betydelig bedre rustet. Når det gjelder gjeldshåndtering, har mange av de unge ikke noe særlig gjeld å betjene.

De mellom 30 og 44 år, derimot, har svært få jevnaldrende uten gjeld, og en fjerdedel av disse er usikre eller vil ikke klare å betjene gjelda si.

Pensjonistene har hatt mest tid på seg til å spare og har vært gjennom tøffe tider tidligere. De vet hva en nedgangskonjunktur byr på av utfordringer. For dem har det vært naturlig å sette av en reserve.

- Mange kan få det tøft

Administerende direktør Frode Ekeli i Bank2 er overrasket over at såpass mange ikke har satt av penger på en bufferkonto til tøffere tider.

- Dette er dessverre helt vanlig. Oppgangstidene har vart i en årrekke, men mange nordmenn har bare tatt opp mer lån, sier Ekeli til Dinside.

Med et høyt gjeldsnivå, høyere arbeidsledighet og lavere aktivitet i samfunnet forventer banksjefen økende mislighold og at flere vil trenge privatøkonomisk bistand.

- Det kan bli vanskelig for mange. Foreløpig ser vi ikke bratt fall i boligprisene, men det er stor usikkerhet i norsk økonomi. Mange vil få et behov for økonomisk hjelp, tror Ekeli.

Nå bygger vi buffer

Storebrand ser en markant økning i bankinnskudd blant kundene sine, dette til tross for meget lave innskuddsrenter

- For mange oppleves det nok nå som tryggere å putte pengene på konto, framfor i et urolig finansmarked, sier Heidi Skaaret, konserndirektør for personmarked til Dinside.

Dette ser banken også tydelig via spareappen Dreams, der kundene har satt nye rekorder på innskudd den siste tiden. Langt færre tar ut penger for å finansiere drømmene sine nå, ifølge Skaaret.

Dinside har tidligere skrevet om viktigheten av å bygge en økonomisk buffer for uforutsette utgifter, enten om det er et globalt virusutbrudd eller at vaskemaskinen streiker uventet. Du kan, for eksempel, sette av et visst antall månedslønner på en konto, eller bare gå for ett fast beløp.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Urolige pensjonssparere får et klart råd

Men til tross for urolig finansmarked er det også mange som fortsetter å spare i fond.

- Mange tenker langsiktig og ser det som en mulighet at markedet har falt, slik at de får mer for pengene sine ved å investere nå. Vi ser helt tydelig at flere ønsker å spre investeringsbeløpet over flere måneder, fremfor å gå inn med alle sparepengene på en gang, trekker Skaaret fram.

Storebrand har også mange pensjonskunder, og flere av disse tar kontakt med banken for å høre hvordan det går med pensjonspengene.

Flere spør, blant annet, om de bør endre risikoprofilen og ha en mindre andel aksjefond i pensjonsprofilen, særlig de som nærmer seg pensjonsalder. Aksjeandelen trappes uansett gradvis ned fram mot pensjonsalder.

- Dersom du nærmer deg pensjonsalder og skal ha pensjonen utbetalt snart, kan det være grunn til å vente litt med å starte utbetalingen nå. Det er verdiene på tidspunktet du starter utbetalingen som danner grunnlaget for utbetalingene fremover, og akkurat nå vil de være lavere enn i tidligere perioder, avslutter Skaaret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer