Sparing

Disse takler corona-økonomien dårligst

Ny undersøkelse viser hvor godt rustet vi er til å takle privatøkonomiske nedgangstider etter alder. Både unge, eldre og pensjonister har sine utfordringer.

SLITER MED GJELD: Det er de godt voksne som har størst andel som ikke tror de kan håndtere gjelda si i år. Les mer om funnene fra fersk undersøkelse i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SLITER MED GJELD: Det er de godt voksne som har størst andel som ikke tror de kan håndtere gjelda si i år. Les mer om funnene fra fersk undersøkelse i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne Dinside melde at låne- og sparevanene våre er drastisk endret etter coronaviruset la sin klamme hånd over samfunns- og privatøkonomien i landet vårt.

Men hvor godt forberedt var vi på en slik krise som vi nå står i?

En ny undersøkelse InFact har gjennomført for Bank2 viser at langt fra alle hadde en buffer i bakhånd for mindre pengesterke dager, og ganske mange er usikre på eller vet at de ikke kan håndtere gjelda si det neste året.

De eldste er best rustet

Her er noen av hovedfunnene i undersøkelsen etter alder til respondentene:

Som du ser har like over halvparten av de yngste ikke en økonomisk buffer, mens de godt voksne er betydelig bedre rustet. Når det gjelder gjeldshåndtering, har mange av de unge ikke noe særlig gjeld å betjene.

De mellom 30 og 44 år, derimot, har svært få jevnaldrende uten gjeld, og en fjerdedel av disse er usikre eller vil ikke klare å betjene gjelda si.

Pensjonistene har hatt mest tid på seg til å spare og har vært gjennom tøffe tider tidligere. De vet hva en nedgangskonjunktur byr på av utfordringer. For dem har det vært naturlig å sette av en reserve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.