Flytte til ny kommune

Disse utgiftene må du sjekke hvis du bytter hjemkommune

Det kan være store prisskiller mellom nabokommuner.

BILLIGERE ENN NABOEN: Notodden kommune (på bildet) betaler 7.424 kroner mindre i kommunale avgifter sammenlignet med nabokommunen Hjartdal. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
BILLIGERE ENN NABOEN: Notodden kommune (på bildet) betaler 7.424 kroner mindre i kommunale avgifter sammenlignet med nabokommunen Hjartdal. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne høsten har Dinside skrevet flere saker om hva det koster å bo i ulike kommuner, både i kommunale avgifter og totale bokostnader.

Ifølge flyttestatistikken til SSB ser vi at aldri før har det blitt registrert så mange flyttinger over fylkesgrensene som i 2017. Vi flytter mer innenfor kommunene, samt mellom kommuner, fylker og landsdeler.

Veksten er størst i flytting mellom kommuner, særlig blant kvinner.

Så, med dette i bakhodet: Hva bør du sjekke før du velger hvilken kommune du skal bo i? Hvilke utgiftsposter kan gi store utslag?

Bokostnader

Tidligere i høst la Samfunnsøkonomisk analyse og Huseiernes Landsforbund fram en omfattende rapport om hva det koster å bo i ulike, norske kommuner. I den så vi at prisforskjellene på det meste var hele 65.614 kroner.

- Fjorårets største utgiftspost for landets boligeiere var rentekostnadene, som utgjorde 39 prosent, så det kan være verdt å sjekke nærliggende kommuner når du er på boligjakt, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Samfunnsøkonomisk analyse har regnet ut at en renteoppgang til ett prosentpoeng isolert sett vil øke bokostnadene med 14.584 kroner i året.

Blant de faktiske kostnadene, er det kommunale avgifter som varierer mest fra kommune til kommune, ifølge forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

I Hjartdal kommune i Telemark betaler de 15.900 kroner i året for vann, avløp og renovasjon, mens i nabokommunen Notodden betaler de 8.476 kroner i året, eksemplifiserer Meyer i Huseierne. Forskjellene kan, med andre ord, være store mellom nabokommuner, og slike forskjeller finner vi flere steder i Norge.

- Eiendomsskatten varierer naturligvis også i stor grad, fordi enkelte kommuner rett og slett ikke har innført skatten. Dyre boliger vil merke at eiendomsskatten gjør et stort innhogg i økonomien, spesielt i de dyreste kommunene, som Oslo, sier Sørmo.

Byggekostnader

Skal du bygge hus selv, bør du undersøke hva det koster å søke om byggetillatelse i kommunen du vurderer å flytte til, legger Forbrukerrådet til.

- Noen kommuner ønsker deg velkommen med gratis saksbehandling, mens andre tar opp mot 50.000 kroner, sier fagdirektør Anne Kristin Vie.

Røyken kommune i Buskerud har tatt over topplasseringen som Norges dyreste kommune å søke byggetillatelse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden.

Reisekostnader

Sørmo i Norsk Familieøkonomi påpeker at det kan være smart å flytte til kommuner utenfor storbyene, da de gjerne vil ha lavere boligpriser.

- Men, samtidig må du vurdere reisevei til jobb, barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Det er mye å spare på å bo nær arbeidsplassen eller å ha god tilgang til offentlig transport, sier forbrukerøkonomen.

På steder med bomringer, kan det være lurt å sjekke hvordan du vil påvirkes av dette dersom du flytter, legger hun til. Må du kjøre gjennom bommer for å komme til jobb, skole, barnehage eller andre fritidsaktiviteter, kan bompengeavgifter bli en stor utgiftspost i det månedlige forbruket.

Meyer i Huseierne framholder at dersom nabokommunen til den du har sentrert boligjakten din i har omtrent samme reisevei til jobb, men prisnivået på boliger og kommunale avgifter er lavere, kan bety store forskjeller

- Så det kan være mye penger å spare på å heve blikket litt i boligjakten, og se på flere alternativer, understreker generalsekretæren.

Levekostnader

Det gjelder altså å få med alle utgiftene og beløpene: De obligatoriske avgiftene til søppel, vann og kloakk, og dernest må du tenke over hva livssituasjonen krever.

- Det kan være barnehage, SFO eller sykehjemsplass, sier Vie i Forbrukerrådet.

Fagdirektøren mener det kan være lurt å sjekke hvor fornøyde innbyggerne er i kommunen du vurderer å flytte til. Noen kommuner har brukerundersøkelser om hva folk synes om barnehagene og sykehjemmene, for eksempel.

I Forbrukerrådet er de opptatt av at kommunene skal gjøre det lett for deg å sjekke disse tingene på nettsidene deres, og de tester med ujevne mellomrom hvor serviceinnstilte kommunene er.

Sjekk dette før du flytter til en ny kommune

  • Boligpriser
  • Kommunale avgifter
  • Pris på å søke om byggetillatelse
  • Eiendomsskatt
  • Reiseavstand og kollektivtilbud
  • Bompenger
  • Nærhet til jobb, barnehage, skole, helsetjenester og andre tilbud du benytter deg av jevnlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer