Denne høsten har Dinside skrevet flere saker om hva det koster å bo i ulike kommuner, både i kommunale avgifter og totale bokostnader.

Vann og strøm må utbedres for 420 milliarder: Dette vil det koste deg
Ifølge flyttestatistikken til SSB ser vi at aldri før har det blitt registrert så mange flyttinger over fylkesgrensene som i 2017. Vi flytter mer innenfor kommunene, samt mellom kommuner, fylker og landsdeler.
Veksten er størst i flytting mellom kommuner, særlig blant kvinner.
Så, med dette i bakhodet: Hva bør du sjekke før du velger hvilken kommune du skal bo i? Hvilke utgiftsposter kan gi store utslag?
Bokostnader
Tidligere i høst la Samfunnsøkonomisk analyse og Huseiernes Landsforbund fram en omfattende rapport om hva det koster å bo i ulike, norske kommuner. I den så vi at prisforskjellene på det meste var hele 65.614 kroner.
- Fjorårets største utgiftspost for landets boligeiere var rentekostnadene, som utgjorde 39 prosent, så det kan være verdt å sjekke nærliggende kommuner når du er på boligjakt, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.
Samfunnsøkonomisk analyse har regnet ut at en renteoppgang til ett prosentpoeng isolert sett vil øke bokostnadene med 14.584 kroner i året.
Blant de faktiske kostnadene, er det kommunale avgifter som varierer mest fra kommune til kommune, ifølge forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

- Eiendomsskatt er en sovepute for kommunene
I Hjartdal kommune i Telemark betaler de 15.900 kroner i året for vann, avløp og renovasjon, mens i nabokommunen Notodden betaler de 8.476 kroner i året, eksemplifiserer Meyer i Huseierne. Forskjellene kan, med andre ord, være store mellom nabokommuner, og slike forskjeller finner vi flere steder i Norge.
- Eiendomsskatten varierer naturligvis også i stor grad, fordi enkelte kommuner rett og slett ikke har innført skatten. Dyre boliger vil merke at eiendomsskatten gjør et stort innhogg i økonomien, spesielt i de dyreste kommunene, som Oslo, sier Sørmo.
Byggekostnader
Skal du bygge hus selv, bør du undersøke hva det koster å søke om byggetillatelse i kommunen du vurderer å flytte til, legger Forbrukerrådet til.
- Noen kommuner ønsker deg velkommen med gratis saksbehandling, mens andre tar opp mot 50.000 kroner, sier fagdirektør Anne Kristin Vie.
Røyken kommune i Buskerud har tatt over topplasseringen som Norges dyreste kommune å søke byggetillatelse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden.
Reisekostnader
Sørmo i Norsk Familieøkonomi påpeker at det kan være smart å flytte til kommuner utenfor storbyene, da de gjerne vil ha lavere boligpriser.
- Men, samtidig må du vurdere reisevei til jobb, barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Det er mye å spare på å bo nær arbeidsplassen eller å ha god tilgang til offentlig transport, sier forbrukerøkonomen.
På steder med bomringer, kan det være lurt å sjekke hvordan du vil påvirkes av dette dersom du flytter, legger hun til. Må du kjøre gjennom bommer for å komme til jobb, skole, barnehage eller andre fritidsaktiviteter, kan bompengeavgifter bli en stor utgiftspost i det månedlige forbruket.

Her kommer det nye bompengeanlegg - og disse forsvinner
Meyer i Huseierne framholder at dersom nabokommunen til den du har sentrert boligjakten din i har omtrent samme reisevei til jobb, men prisnivået på boliger og kommunale avgifter er lavere, kan bety store forskjeller
- Så det kan være mye penger å spare på å heve blikket litt i boligjakten, og se på flere alternativer, understreker generalsekretæren.
Levekostnader
Det gjelder altså å få med alle utgiftene og beløpene: De obligatoriske avgiftene til søppel, vann og kloakk, og dernest må du tenke over hva livssituasjonen krever.
- Det kan være barnehage, SFO eller sykehjemsplass, sier Vie i Forbrukerrådet.
Fagdirektøren mener det kan være lurt å sjekke hvor fornøyde innbyggerne er i kommunen du vurderer å flytte til. Noen kommuner har brukerundersøkelser om hva folk synes om barnehagene og sykehjemmene, for eksempel.
I Forbrukerrådet er de opptatt av at kommunene skal gjøre det lett for deg å sjekke disse tingene på nettsidene deres, og de tester med ujevne mellomrom hvor serviceinnstilte kommunene er.
Sjekk dette før du flytter til en ny kommune
- Boligpriser
- Kommunale avgifter
- Pris på å søke om byggetillatelse
- Eiendomsskatt
- Reiseavstand og kollektivtilbud
- Bompenger
- Nærhet til jobb, barnehage, skole, helsetjenester og andre tilbud du benytter deg av jevnlig
