Flytte til ny kommune

Disse utgiftene må du sjekke hvis du bytter hjemkommune

Det kan være store prisskiller mellom nabokommuner.

BILLIGERE ENN NABOEN: Notodden kommune (på bildet) betaler 7.424 kroner mindre i kommunale avgifter sammenlignet med nabokommunen Hjartdal. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
BILLIGERE ENN NABOEN: Notodden kommune (på bildet) betaler 7.424 kroner mindre i kommunale avgifter sammenlignet med nabokommunen Hjartdal. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne høsten har Dinside skrevet flere saker om hva det koster å bo i ulike kommuner, både i kommunale avgifter og totale bokostnader.

Ifølge flyttestatistikken til SSB ser vi at aldri før har det blitt registrert så mange flyttinger over fylkesgrensene som i 2017. Vi flytter mer innenfor kommunene, samt mellom kommuner, fylker og landsdeler.

Veksten er størst i flytting mellom kommuner, særlig blant kvinner.

Så, med dette i bakhodet: Hva bør du sjekke før du velger hvilken kommune du skal bo i? Hvilke utgiftsposter kan gi store utslag?

Bokostnader

Tidligere i høst la Samfunnsøkonomisk analyse og Huseiernes Landsforbund fram en omfattende rapport om hva det koster å bo i ulike, norske kommuner. I den så vi at prisforskjellene på det meste var hele 65.614 kroner.

- Fjorårets største utgiftspost for landets boligeiere var rentekostnadene, som utgjorde 39 prosent, så det kan være verdt å sjekke nærliggende kommuner når du er på boligjakt, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Samfunnsøkonomisk analyse har regnet ut at en renteoppgang til ett prosentpoeng isolert sett vil øke bokostnadene med 14.584 kroner i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer