Disse vaksinene mangler barnet ditt

Vet du hvilke vaksiner barnet ditt skal ha? Prøv DinSides nye kalkulator.

Publisert
Sist oppdatert
Dette verktøyet i seg selv kan absolutt hjelpe dem til å holde oversikt


Kikoste, difteri, meslinger og kusma… I løpet av de første leveårene får alle norske barn tilbud om vaksinasjon mot en rekke ulike sykdommer.

Test kalkulatoren her

Og Folkehelseinstituttet mener det beste vil være om alle barn som ikke har en helt spesiell grunn til å la være, følger det anbefalte barnevaksinasjonsprogrammet.

- På den måten oppnår vi først og fremst at hvert barn har beskyttelse. Men i tillegg klarer vi å holde smitten borte fra landet, slik at de få som av en eller annen grunn ikke er vaksinert, også blir beskyttet, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i divisjon for smittevern til DinSide Helse.

Nesten alle vaksineres
94 prosent av landets to-åringer er vaksinert mot difteri, tetanus, kikhoste og poliomyelitt. Vaksinasjonsdekningen for meslinger, kusma og røde hunder er noe lavere med 92 prosent, men denne har steget betraktelig siden 2002-2003.

Blant seksåringer i Norge er hele 95 prosent fullvaksinert mot difteri, tetanus, kikhoste og poliomyelitt og 93 prosent mot meslinger, kusma og røde hunder. Det viser de ferskeste tallene fra Folkehelseinstituttet.

Ifølge Nøkleby har de nordiske landene tradisjonelt hatt stor forståelse for nytten av forebyggende helsearbeid, inkludert vaksinasjon, og dermed også høy vaksinasjonsdekning. Sverige og Finland har enda høyere dekning enn oss.

- Grunnen til vår høye dekning er nok dels stor forståelse for betydningen blant helsepersonell og publikum og dels et veldig godt helsestasjonssystem. De gir et godt tilbud til spedbarn og deres foreldre generelt, vaksinene er en del av dette tilbudet og helsestasjonene brukes av de fleste, sier hun.

Nyttig verktøy
Nøkleby er svært positiv til at foreldre nå får et bedre verktøy til å følge med på hva barna skal vaksineres mot.

- Vi er helt enige i at det er viktig at foreldrene får mulighet å skaffe seg kunnskaper om det barnet skal gjennom av ”helseintervensjoner”, ikke minst vaksinene, sier hun.

Hun forklarer at dagens informasjon består av en brosjyre i tillegg til muntlig informasjon fra helsestasjon og skole.

- Det holder for så vidt der og da, i og med at de får informasjon i tide om at noe skal skje. Men vi må regne med at de fleste roter bort eller kaster brosjyren. Da trenger de et sted å finne ut hva som skal skje på litt lengre sikt, den dagen de måtte være interessert i det, sier Nøkleby.

- Dette verktøyet i seg selv kan absolutt hjelpe dem til å holde oversikt, og dersom de ønsker ytterligere informasjon blir de guidet videre til Folkehelseinstituttets hjemmesider, sier hun.

Les også: Øker ikke risiko for spedbarnsdød

Passer ikke alle
Det er ikke alle leger eller foreldre som er tilhengere av det offentlige barnevaksineprogrammet. Den antroposofiske legen Arne Enge ved Terapeutklinikken i Oslo er tilhenger av en mer individualisert vaksinering enn den som gis i dag. Han har to prinsipielle betenkeligheter når det gjelder dagens vaksinering av barn.

– For det første er det uklart i hvilken grad det kan gi negative virkninger å få så mange vaksiner tidlig i livet. Totalpåvirkningen av moderne vaksinasjonsprogrammer kan være store, sier han til tidsskriftet Mat & Helse.

- For det andre kan det være positivt og viktig for barns utvikling å ha barnesykdommene. Dette betyr at barnet kan få en bedre totalsituasjon ved å ha sykdommene enn om de vaksineres og dermed unngår å bli syke. Dette forutsetter at barnet i utgangspunktet har god helse, får god omsorg og ernæring og lever under alminnelig gode psykososiale forhold, sier Enge videre.

Les også: HPV-vaksine selger dårlig

Test kalkulatoren her

DinSides nye barnevaksinekalkultor vil alltid ligge som et tilgjengelig verktøy for våre lesere, og du finner den under Helseverktøy i høyrekolonnen på DinSide Helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer