Disse valutaene er billigst akkurat nå

Den norske kronen holder seg overraskende stabil.

Britiske pund, svenske kroner og amerikanske dollar er billigere nå enn de har vært i snitt på 2000-tallet. Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSide
Britiske pund, svenske kroner og amerikanske dollar er billigere nå enn de har vært i snitt på 2000-tallet. Foto: Colourbox.com / Montasje: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har flere ganger skrevet om hvor billige pund og svenskekroner er for tiden. Og det er ikke uten grunn. Akkurat nå er svenskekrona cirka 7 prosent billigere enn den har vært i snitt på 2000-tallet. Det britiske pundet er hele 18 prosent billigere nå enn snittet de siste årene.

I fjor på denne tiden kunne vi registrere at også dollarkursen var rekordlav. I slutten av mai i fjor var kursen nede på utrolige 4,9975 kroner. Til sammenlikning kan dagens kurs på 6,5721 kroner virke særdeles høyt, men sannheten er at kursen er lavere enn normalt.

I snitt på 2000-tallet har dollaren holdt seg så vidt over 7 kroner, ifølge tall fra Norges Bank.

Skal du handle i utenlandske nettbutikker, eller handle selv i utlandet, er det altså Sverige, Storbritannia og USA du bør se til.

Sjekk dagens valutakurser

Dyr euro og danskekrone

Historien om euroen og danskekronen er en helt annen. En dansk hundrelapp koster i dag over 117 norske kroner. Gjennomsnittet på 2000-tallet har vært 108 norske kroner for 100 danske.

Grafen viser hvor mye valutaene koster i norske kroner i dag, sammenliknet med snittet på 2000-tallet. Tallene er hentet fra Norges Bank og bearbeidet av DinSide.
Grafen viser hvor mye valutaene koster i norske kroner i dag, sammenliknet med snittet på 2000-tallet. Tallene er hentet fra Norges Bank og bearbeidet av DinSide. Vis mer


Euroen holder seg også sterk i forhold til norske kroner. 1 euro koster i dag 8,72 kroner, mot 8,07 kroner som har vært snittet de siste årene.

- Den norske kronen har svekket seg mot euro i det siste, men ellers har det ikke vært store endringer i valutakursen, konstaterer makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Han forklarer at oppgang på børsene og i oljeprisen normalt skulle tale for en sterkere krone, mens dårlige makrotall antagelig har sørget for å sette en stopper for oppgangen.

NYTTIGE LENKER TIL BILLIG NETTHANDEL:

Bare små endringer fremover?

- Ser vi på utviklingen for den norske kronen de tre siste månedene, har den vært ganske stabil. Det har vært noen svingninger både opp og ned, men ikke på langt nær tilsvarende det vi hadde mot slutten av fjoråret og begynnelsen av 2009, forklarer Wilhelmsen.

Dagens valutakurser, sammenliknet med gjennomsnittet på 2000-tallet.
Dagens valutakurser, sammenliknet med gjennomsnittet på 2000-tallet. Vis mer


Mot utgangen av 2008 ble den norske kronen svekket betydelig. Blant annet var eurokursen på nærmere 10 kroner, mens hundre danske kroner kostet over 130 norske. I begynnelsen av 2009 snudde trenden relativt brått, og kronen etablerte seg på et sterkt nivå sammenliknet med svenske kroner og pund.

Wilhelmsen sier stabiliseringen av norske kroner den siste tiden antageligvis vil fortsette, med noen småjusteringer.

- Vi mener kronen mest sannsynlig vil bli litt sterkere mot euro, samtidig som vi tror på at den vil bli litt svakere mot pund og svenske kroner, og kanskje noen små endringer mot dollar, sier Wilhelmsen til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer