Flere disponenter på bankkonto

DNB: – Opprett disponent i stedet for å låne bort BankID

Vil du gi andre tilgang til kontoen din for å betale regninger og annet, kan løsningen være å legge til en disponent. Men husk: Det er fremdeles ikke risikofritt.

LEGG TIL DISPONENT: I nettbanken kan du enkelt legg til flere disponenter på kontoene dine. Hvis du ikke er særlig digital, kan du også møte opp fysisk i banken og gi fullmakt til at en annen kan disponere én eller flere av kontoene dine, men husk at dette ikke er risikofritt. Foto: skjermdump.
LEGG TIL DISPONENT: I nettbanken kan du enkelt legg til flere disponenter på kontoene dine. Hvis du ikke er særlig digital, kan du også møte opp fysisk i banken og gi fullmakt til at en annen kan disponere én eller flere av kontoene dine, men husk at dette ikke er risikofritt. Foto: skjermdump. Vis mer
Publisert

I februar skrev Dinside om farene ved å låne bort BankID-en sin. En sak fra Finansklagenemnda viser at en 90 år gammel kvinne fikk kortet sitt misbrukt for over 93.000 kroner, trolig på grunn av at hun hadde lånt bort kodebrikken sin en gang hun trengte datahjelp.

Det er ingenting i veien med å be om hjelp til å betale regninger og liknende hvis du opplever det som vanskelig, men i så fall er det lurere å opprette en ekstra disponent for kontoen din.

– Vi vet at mange som ikke behersker nettbanken låner bort BankID til andre for å få hjelp med for eksempel regningsbetaling og pengeoverføring, sier Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Kunder som gjør dette kan bli holdt ansvarlig for eventuelle misbruk, i tillegg til at de bryter avtalen de har med banken. Det er nemlig slik at utlån av BankID er det samme som at den som låner dette utgir deg for å være kontoinnehaveren.

Dette er BankID

  • BankID er en elektronisk legitimasjonserstatning, som også erstatter signering med penn, og kan brukes til innlogging i nettbanken, signering av låneavtaler og andre produkter og innlogging på offentlige nettsider, eksempelvis Nav og Skatteetaten.
  • For å bruke BankID kreves fødselsnummer, et personlig passord og en engangskode fra en kodebrikke. Noen ganger kan også BankID på mobil benyttes.
  • Utlån av BankID gir andre mulighet til å forfalske underskriften din, og du kan miste retten til erstatning om noen misbruker identiteten og signaturen din på nett.
  • Du kan bytte av BankID-passord ved å logge deg inn i nettbanken, eller kontakte banken din.

Disponentens handlingsrom

Så, hva er en disponent? Skjennald forklarer at disponenten kan logge seg inn i sin private nettbank, men samtidig ha tilgang til andre sin konto derfra. Disponenten kan utføre betalinger, overføre mellom kontoer, sjekke saldo og hente kontoutskrift for den som eier kontoen, samt se transaksjoner tilbake i tid.

Det finnes tre måter å opprette en disponent:

  • Du kan ringe banken og få tilsendt en fullmakt, som både du og disponenten må skrive under på. Signeringen må bevitnes av to personer.
  • Du kan dra til ditt nærmeste bankkontor sammen med den du ønsker skal være din disponent og undertegne fullmakten der. I dette tilfellet kan rådgivere i banken være deres vitner.
  • Du kan logge deg inn i nettbanken og opprette disponent. Da trenger du ikke elektronisk signering, men disponenten må være kunde i samme bank eller bli det. I DNBs nettbank klikker du på «innstillinger» øverst på siden når du har logget inn og velger «disponenter», hvorpå du får en oversikt over alle kontoene dine og kan velge hvilke du vil ha «ny disponent» på. Deretter må du fylle inn informasjon om disponenten, som blant annet vedkommendes fødselsnummer.

Uansett hvordan du velger å gjøre det, kan du velge om disponenten skal få tilgang til én eller flere av kontoene dine.

Dersom den som eier kontoen ikke er mentalt i stand til å signere en fullmakt, for eksempel ved demenssykdom, bør det oppnevnes en verge, som kan være et familiemedlem, en nærstående eller profesjonell.

Det er Fylkesmannen i kundens fylke som oppnevner vergen og som skal påse at vedkommende har orden i egen økonomi og god vandel, i tillegg til å gi vergen opplæring og ta imot regnskap som utføres på vegne av bankkunden som ikke kan styre økonomien sin selv.

Kontoen din kan også bli misbruk av disponenten

Hvis kunden ikke ønsker å bruke nettbank selv, er det tryggere å bruke manuelle tjenester eller å gi den som skal hjelpe deg en disposisjonsrett til kontoen framfor å låne BankID-brikken din, ifølge Skjennald i DNB.

– Ved å oppnevne en disponent, unngår kunden at sensitiv informasjon kommer på avveie eller blir misbrukt, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Finansklagenemnda, derimot, mener at det ikke er noen vesentlig forskjell mellom om du får kontoen din misbrukt av en person som har fått tilgang etter å ha lånt BankID eller blitt disponent.

– I begge tilfeller kan jo fullmektig disponent gå inn i nettbanken din, og du som kontoeier har risikoen for det disponenten gjør, sier Marit Strand, avdelingsleder for bank, finans, verdipapirfond og inkasso.

Måten du gir tilgang på er neppe avgjørende

Men, hun legger til at hvis det er gitt en fullmakt med begrensninger som banken er kjent med, må hendelsesforløpet og ansvarsforholdet vurderes i lys av denne.

– På hvilken måte det gis tilgang til nettbank eller konto vil, imidlertid, neppe være avgjørende for vurderingene vi gjør i enkeltsaker, sier Strand.

Det vil, som sagt, alltid finnes en risiko for at disponenten handler utover fullmakten og gjør kontobelastninger som ikke er avtalt.

En alternativ løsning er at du overfører et månedlig beløp til den du ønsker skal hjelpe deg, slik at vedkommende betaler regningene dine med dette, fra sin private konto. Da har du kontroll på maksimumsbeløpet som blir disponert, ifølge avdelingslederen i Finansklagenemnda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer