DnB = Peer Gynt

Ingen banker fortjener navnet Robin Hood-banken. De gir ikke ved dørene. Men Peer Gynt, Reodor Felgen og Bør Børson fant vi.

Publisert
Sist oppdatert

Basert på DinSides prislister og mangeårige erfaring med norske banker, har vi koblet bankene med figurer i norsk kulturhistorie:

Peer Gynt-banken
Bank: Den norske Bank (DnB).
DnB er som Peer Gynt seg selv nok, noe de høye gebyrene og rentene tyder på. Banken vil som Ibsens nasjonalfigur vokse seg stor, noe den kommende fusjonen med Gjensidige Nor viser. DnB hadde 2,33 milliarder kroner i overskudd i 2002.

Reodor Felgen-banken
Bank: Skandiabanken.
Skandiabanken har lave gebyrer, og er hittil en suksess - som Reodor Felgen i Flåklypa Grand Prix. Banken opptrer smart og oppfinnsomt, er teknologisk avansert og vektlegger fart - som Reodor.

Espen Askeladd-banken
Bank: Gebyrfri.no (Bankia Bank).
Plutselig kom en ung og ukjent frekkas. Han tilbød VISA-kort uten gebyrer. Parallellene til eventyret er åpenbare. Askeladden kom fra intet og utfordret de store konkurrentene, men lyktes likevel.

Egon Olsen-banken.
Bank: Finansbanken.
På de fleste prisoversikter DinSide har laget de siste årene, har Finansbanken vært blant de dyreste bankene. Målgruppen for banken er velstående folk med mye penger. Siden bankens gebyrer og renter er ugunstige, kan man si at de rike må betale. Det var målet med Egon Olsen og resten av Olsenbandens planer.

Teskjekjerring-banken
Bank: Verran Sparebank.
Teskjekjerringa var bitteliten. Verran Sparebank kaller seg Norges minste sparebank...

Isak Sellanrå-banken
Bank: Fokus Bank.
Hamsun-helten fra Markens Grøde, Isak Sellanrå, symboliserte bonde- og nybyggerverdiene mange mener Norge er bygget på. Fokus Bank var tidligere Bøndernes Bank. I dag er banken middels kostbar, driver middels stort og er middels moderne. Omtrent det samme kan man si om norske bønder.

Kaptein Sabeltann-banken
Bank: Ge Capital.
Røverpriser, er et treffende begrep her. Ge Capital, Cresco og andre kredittselskaper tilbyr usikret kreditt til opp mot 30 prosent rente. Renta er så høy at det grenser til å ta penger fra folk. Sabeltann er ekte røver.

Tante Sofie-banken
Bank: Postbanken.
Streng, nøysom og folkelig. Slik var Torbjørn Egners tante Sofie når hun forsøkte å holde styr på Kasper, Jesper og Jonatan i Kardemomme by. Det samme kan sies om gode, gamle Postbanken. Den er billigere enn storebror DnB i samme konsern og tilgjengelig i distriktene.

Nemi-banken
Bank: Handelsbanken.
Lise Myhres tegneserieheltinne Nemi er ung, urban, realistisk og en tanke kynisk. Det samme kan sies om Handelsbanken, som kom til Norge så sent som 1986. Bankens uttalte mål er høyere lønnsomhet enn andre banker. Banken satser på unge ansatte, og er som Nemi ungdommelig og uavhengig.

Sparebank1:

Gjensidige Nor:

Storebrand Bank:

Mormor-banken
Bank: Nordea.
Stikkord: Gammel: Tidl. Christiania Bank og Kreditkasse, grl. 1848.

Kjerringa mot strømmen
Stompa
Knut Gribb
Hedda Gabler
Kristin Lavransdatter
Solan Gundersen
Elling
Nemi
Fleksnes
August (Hamsun)
Varg Veum
Harry Hole
Titten Tei
Labbetuss
Flode
Ask Burlefot
Huldra
Nøkken
Lykkeliten
Narvestad

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer