DNB kredittsjekker alle jobbsøkere

Betalingsanmerkning kan koste deg mer enn et nytt kredittkort.

Informasjonsdirektør Thomas Midteide ønsker at nye kolleger har orden i egen økonomi.  Foto: DNB
Informasjonsdirektør Thomas Midteide ønsker at nye kolleger har orden i egen økonomi. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange vet at betalingsanmerkninger kan skape problemer når man skal søke om kredittkort eller boliglån. Men visste du at kredittsjekk brukes i langt flere sammenhenger?

De fleste leverandører av abonnementstjenester kredittsjekker kundene sine før de inngår avtaler. Det kan være alt fra mobilselskaper og kanalpakkeleverandører, til energiselskaper og bokklubber. I verste fall kan du bli utestengt som kunde. Og klarer du deg egentlig uten mobil eller TV-tjenester?

– Livet kan fort bli traurig for dem som har fått betalingsanmerkninger. Dette er jo tjenester som mange bruker til daglig, forteller Frode Berg, administrerende direktør i AAA Soliditet.

Drømmejobben henger i en tynn tråd

Det er ikke bare DNBs potensielle kunder på lån og kredittkort som må under lupen. DNB kredittsjekker også alle jobbsøkere de ønsker å gi et tilbud i selskapet.

– Vi kredittsjekker alle som får jobbtilbud fra oss. Grunnen er at hvis man har et avhengighetsforhold til en kredittinstitusjon, eller har en veldig uryddig og krevende økonomi, så blir det vanskelig å jobbe med andres økonomi. Våre ansatte må altså ha en ryddig økonomi for å kunne være en troverdig rådgiver for andre. Dette er nok vanlig for hele finansbransjen. Det er ikke ofte vi må takke nei til en kandidat på grunn av økonomiske forhold, men det hender, forteller Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB.

Les også: Disse regningene bør du prioritere.

Finnmarkinger er verst

Det er nord i landet vi finner de dårligste betalerne. Tall fra AAA Soliditet viser at 7,9 prosent av innbyggerne i Finnmark har betalingsanmerkninger. Hakk i hel følger Østfold hvor 7 prosent av befolkningen sliter med å gjøre opp for seg.

På landsbasis ligger snittet på 5,57 prosent, en markant økning fra fjoråret da snittet var 4,63 prosent. Men noen har bedre kontroll enn andre.

– Vi kan godt si at myten om den gjerrige sunnmøringen lever. De har i alle fall stålkontroll på egen økonomi, og betaler stort sett regningene sine på tiden. De vet at for sen betaling blir dyrt da det påløper ekstra purregebyrer og kanskje et dyrt inkassokrav, sier Frode Berg.

Sunnmøringene har i gjennomsnitt 3,8 prosent betalingsanmerkninger. Naboene i sør trekker også snittet nedover, i Sogn og Fjordane har kun 3,3 prosent av befolkningen betalingsanmerkninger, i følge tallene fra AAA Soliditet.

Les også: Så store blir regningene hvis du lar dem ligge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer