Boliglån

DNB lover å endre praksis for låneberegning og kjønn på barn

Går bort fra å kreve opplysninger om barnas kjønn når du skal søke lån.

DNB FJERNER SPØRSMÅL OM GUTT ELLER JENTE I LÅNESØKNAD: Fra å etterspørre informasjon om barnas kjønn når du skal søke om lån, sier DNB at de nå vil fjerne dette spørsmålet fra lånesøknaden. Men ennå må du altså oppgi barnas kjønn - og dette vil være med i den totale låneberegningen. Og for deg som lurer: Det er større utgifter knyttet til gutter enn jenter, ifølge de kostnadsberegningene bankene bruker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DNB FJERNER SPØRSMÅL OM GUTT ELLER JENTE I LÅNESØKNAD: Fra å etterspørre informasjon om barnas kjønn når du skal søke om lån, sier DNB at de nå vil fjerne dette spørsmålet fra lånesøknaden. Men ennå må du altså oppgi barnas kjønn - og dette vil være med i den totale låneberegningen. Og for deg som lurer: Det er større utgifter knyttet til gutter enn jenter, ifølge de kostnadsberegningene bankene bruker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange opplysninger du må oppgi når du skal søke om lån.

Et av spørsmålene som storbanken DNB har stilt sine kunder, er hvor mange barn du eller dere har forsørgeransvar for, hvor gamle disse er – og hvilket kjønn de er. Årsak? Det kan påvirke hvor mye du får i lån.

– Ja, barnas kjønn vil være med i den totale låneberegningen, bekrefter DNBs kunderådgiver når vi først spør hvorfor vi må oppgi barnas kjønn og hvorvidt dette vil ha en innvirkning på hvor mye penger vi får låne.

FORSØRGERANSVAR FOR BARN? Dette må du svare på når du skal søke eller beregne lån hos DNB. Og kundebehandleren ved DNBs chattetjeneste bekrefter at barnas kjønn vil ha innvirkning på hvor mye man får låne: - Ja, barnas kjønn vil være med i den totale lånebergningen, svarer kundebehandleren oss her. Foto: Kristin Sørdal
FORSØRGERANSVAR FOR BARN? Dette må du svare på når du skal søke eller beregne lån hos DNB. Og kundebehandleren ved DNBs chattetjeneste bekrefter at barnas kjønn vil ha innvirkning på hvor mye man får låne: - Ja, barnas kjønn vil være med i den totale lånebergningen, svarer kundebehandleren oss her. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

– Større kostnader knyttet til gutter

Når vi så spør kunderådgiveren hvorfor de må vite barnas kjønn og hvilken innvirkning dette har på lånebeløpet, er svaret at bakgrunnen er forbruksforskningsinstituttet SIFOs budsjettberegninger som fastslår at det er større kostnader knyttet til gutter, som øker med økende alder på barnet.

Dette bekreftes av kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø. Han sier imidlertid at banken kommer til å gå bort fra dette.

– Bakgrunnen for at vi har spurt om kjønn på barn, er den eksterne referansemodellen vi benytter for å beregne standardutgifter. Referansebudsjettet opererer med ulike satser der kjønn på barn har en viss betydning. Modellen heter «SIFO-modellen». Dette har vært en del av vår vurdering av betjeningsevnen ved låneopptak, forklarer han.

Lover å endre praksis

– Vi har for øvrig nylig besluttet å droppe spørsmål om kjønn framover, og bare ta utgangspunkt i antall barn. Dette vil bli implementert i våre beregningsmodeller om kort tid, sier Dalsbø videre.

Han har ingen dato for når endringen vil komme, bare at det vil implementeres så raskt de kan.

GUTTER KOSTER MER: Det er ikke maten men mer kostnader knyttet til fritidsaktiviteter som avgjør hva man får låne, ifølge andre banker. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
GUTTER KOSTER MER: Det er ikke maten men mer kostnader knyttet til fritidsaktiviteter som avgjør hva man får låne, ifølge andre banker. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Dalsbø har de ikke regneeksempler på hva kjønnsforskjellene kan utgjøre i lånebeløp men han hevder at det ikke er snakk om veldig store variasjoner.

– Vi er opptatt av å forenklinger for kundene, og at det skal gå så raskt som mulig å fylle ut våre skjema. Når det er snakk om slike små variasjoner, og vi i tillegg har mulighet for å gjøre individuelle vurderinger, så ser vi at kjønn på barn ikke blir nødvendig å ta med vår beregningsmodell. Når vi får oppdatert vår modell så vi vil kun stille spørsmål om antall barn, ikke kjønn, understreker Dalsbø.

– Broderi er bedre enn alpint og hest

Vi har spurt flere banker hvorvidt kjønn på barna i husholdningen er med på å bestemme hvor mye lån man får tilkjent.

SpareBank 1 SR-Bank sier de har fjernet alle spørsmål om barnas kjønn, mens Handelsbanken sier det er barnas fritidsaktiviteter heller enn kjønn som avgjør om foreldrene kan få full «lånepott».

– Ved bruk av SIFO i en rådgivningsprosess er det forskjell på kostnader med tanke på hvilket kjønn barn har. Forskjellene er likevel så små at det har ingen innvirkning på lånenivå i de ulike tilfellene hvor kjønn på barn er forskjellig. I den digitale låneprosessen er derfor dette helt tatt bort hos oss, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør for kommunikasjon i SpareBank 1, SR-Bank.

– Nei, kjønn på barnet har ikke noe å si på hvor mye du får låne hos oss, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea.

Lars N. Sæthre, kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken, sier til Dinside at de vurderer hver kunde individuelt – og at kjønn på barn er noe de ber om men hevder at dette ikke har noe å si for hvor mye kunden får låne. Det som derimot ifølge Sæthre vil ha en betydning, er barnas aktiviteter.

– Rådgiverne i Handelsbanken vurderer hver kunde individuelt, da går de inn i hver families forbruk og økonomi. Om du har tre barn som alle driver med alpint og hest på høyt nivå, gjør det selvsagt langt større utslag for familiens forbruk og evne til å betjene sin gjeld enn om de alle kun har broderi som hobby. Så tre barn med broderi som felles hobby vil være en bedre løsning dersom du har maksimalt lån som mål, sier Sæthre til Dinside.

Annonse: Sammenlign boliglån

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer