Ta ut penger i Norge eller i utlandet?

DNB-minibanken på Gardermoen med dårligst valutakurs

Vi fikk en bedre valutakurs ved ankomst Gran Canaria, enn på Gardermoen før avreise.

DÅRLIGST EURO-KURS: DNB gir deg ikke Visas offisielle valutakurs, men setter sin egen kurs på sine minibanker på Gardermoen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DÅRLIGST EURO-KURS: DNB gir deg ikke Visas offisielle valutakurs, men setter sin egen kurs på sine minibanker på Gardermoen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et spørsmål man ofte stiller seg, er om det lønner seg å ta ut valuta når man skal utenlands før avreise på Gardermoen, eller vel fremme på reisemålet - hvor man advares mot å velge «norsk valuta».

Ofte ender man opp med å ta ut litt penger på flyplassen før avreise, fordi det kan være praktisk. Men det kan koste deg ekstra i form av en dårligere valutakurs.

Da Dinside testet dette ut, hadde DNBs minibanker på Oslo lufthavn en dårligere kurs enn sine konkurrenter på Gran Canaria.

DNB med dårligst valutakus på euro

Med et DNB Visa debetkort har vi gjort uttak av euro på en av DNBs minibanker på Oslo lufthavn, på flyplassen ved ankomst Gran Canaria og vel fremme på destinasjonen i Las Palmas.

Den dårligste euro-kursen fikk vi av DNB.

Visa har en offisiell valutakurs som bankene vanligvis belaster kortholderen for. Da vi gjennomførte vår valutatest, var denne kursen 9,105561.

Kursen vi fikk hos DNB på Gardermoen, var derimot 9,5641.

Også dagens euro-kurs fra DNB er høyere enn den fra Visa, henholdsvis 9,955437 og 9,579553.

- Det finnes transaksjoner der det ikke er Visas kurser som benyttes, for eksempel ved uttak av utenlandsk valuta i en norsk minibank. Dette vil være en transaksjon der minibankeieren setter kursen, forteller Jens A. Nes i Visa Europe til Dinside.

På flyplassen i Las Palmas på Gran Canaria samme dag var kursen langt nærmere den offisielle fra Visa, nærmere bestemt 9,2675. Også vel fremme i Puerto Rico på en tilfeldig valgt minibank, fikk vi en nesten identisk kurs som på flyplassen: 9,2630 per euro.

BILLIGERE ENN DNB: Valutakursen på euro på flyplassen i Las Palmas, Gran Canari, var bedre enn DNBs valutakurs, og ikke langt unna Visas offisielle kurs. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIGERE ENN DNB: Valutakursen på euro på flyplassen i Las Palmas, Gran Canari, var bedre enn DNBs valutakurs, og ikke langt unna Visas offisielle kurs. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hvorfor dårligere valuta-kurs hos DNB?

Vi har spurt DNB hva årsaken er at de velger å sette en egen kurs på minibankene på Oslo lufthavn, og ikke følger Visas offisielle kurs.

- Årsaken er at DNB har flere kostnader, blant annet kostnader knyttet til fysiske penger, som Visa ikke trenger å innberegne i sine kurser, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske til Dinside.

Hun sier videre at kursene vil være de samme i alle DNBs minibanker hvor man kan ta ut valuta.

- Uttaket hos DNB på Gardermoen får en dårligere valutakurs, enn på flyplassen ved ankomst Gran Canaria. Hva tenker dere om dette?

- Kursen sier ikke noe om uttaksgebyret som de ulike bankene tar. Kundene må også ta med i regnestykket at det ved uttak av kontanter i minibanker i utlandet påløper gebyrer som er høyere enn ved uttak i minibanker i Norge. Noen minibanker har også relativt lave grenser på hvor mye du kan ta ut, sier Giske, som legger til at dette kan gjøre det nødvendig med flere uttak.

Hun viser blant annet til at bankkunder som tar ut valuta i utlandet, betaler et gebyr for dette. For de med bankkort fra DNB er dette gebyret på 40 kroner, mens de betaler 20 kroner i DNBs minibanker i Norge.

- Totalkostnaden ved å ta ut kontanter i utlandet kan altså bli større enn hvis du tar ut i Norge, hevder Giske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer