Rentenivå

DNB spår uendret rente i tre år

Men ikke alle ekspertene tror renta vil stå på stedet hvil like lenge.

UENDRET, ENN SÅ LENGE: DNB Markets-økonom Jeannette Strøm Fjære sier det ikke ligger an til å bli flere renteøkninger fra sentralbanken de neste tre årene, ei heller noen rentenedgang. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.
UENDRET, ENN SÅ LENGE: DNB Markets-økonom Jeannette Strøm Fjære sier det ikke ligger an til å bli flere renteøkninger fra sentralbanken de neste tre årene, ei heller noen rentenedgang. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Da Norges Bank økte styringsrenta i september 2019, var ekspertene delte i hvorvidt renteøkningen ville bli en realitet.

Når fasiten forelå, var de fleste enige om at det kommer til å bli ei stund til neste gang sentralbanken hever renta. Dette sa også sentralbanksjefen under pressekonferansen etter rentebeslutningen:

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dette nivået den nærmeste tiden, sa Øystein Olsen.

Tre år med uendret rente

Overfor Nettavisen sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets at de ikke tror på renteendringer fra Norges Bank de nærmeste årene i fravær av nye sjokk.

Strøm Fjære mener dette synet er i tråd med sentralbankens egne prognoser. Den såkalte rentebanen, altså forventet renteutvikling, går ut 2022. Den indikerer en styringsrente på 1,53 prosent i fjerde kvartal 2022, som i praksis tilsvarer dagens rentenivå på 1,50 prosent.

RENTEBANEN: Slik vurderer Norges Bank renteutviklingen framover. Ifølge DNB betyr dette uendret rente fra til utgangen av 2022. Foto: skjermdump.
RENTEBANEN: Slik vurderer Norges Bank renteutviklingen framover. Ifølge DNB betyr dette uendret rente fra til utgangen av 2022. Foto: skjermdump. Vis mer

Det ligger dog heller ikke an til noen rentenedgang her hjemme, ifølge DNB Markets. Flere av de store, utenlanske sentralbankene har satt ned rentene sine og/eller tilført markedet mer penger.

- Grunnen til at vi ikke tror på rentekutt her hjemme, er at den norske økonomien har et solid utgangspunkt med lav ledighet. Den svake kronekursen holder oss konkurransedyktige, sier Strøm Fjære.

Kan bli rentenedgang

Ikke alle er enige med DNBs spådommer for styringsrenta. Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets nøyer seg med uendret rente frem til sommeren 2020, mens sjefstrateg Erica Dalstø i SEB strekker seg ut 2020.

- Jeg tror styringsrenten i hvert fall kan bli liggende på dagens nivå ut neste år, og at markedet er litt for pessimistisk i sitt syn, sier Dalstø til Nettavisen.

Markedet konkluderer med at neste renteendring blir en nedgang, noe som i større grad er påvirket av den «myke» stemningen i utlandet, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer