I fjor høst ringte en DNB-kunde og fortalte at hun hadde mistet en iPhone og et gullarmbånd på multetur i fjellet.
Ifølge henne falt hun i en myr, og oppdaget senere at tingene var borte vekk. Hun ville derfor ha dem erstattet gjennom DNB-forsikringen sin.

Måtte krangle seg til DNBs dekningsgaranti
- Dette var en kunde med høy skadefrekvens, samt at dette var en uvanlig hendelse, forteller kommunikasjonsdirektør Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Dinside.
Selskapet ville derfor undersøke saken nærmere. Og en utreder tok kvinnen med seg opp på fjellet, med metalldetektor i sekken.
Søkte og gravde
Kvinnen slet med å finne igjen myra hvor hun mente at telefonen og smykket forsvant. Hun husket bare at det var et tre og en sti i nærheten.
Kvinnen og utrederen fra DNB gikk rundt flere myrer, og skal ha gravd etter utslag fra metalldetektoren, uten hell.
Mener DNB ikke brukte metalldetektoren
Kvinnen, som anonymiseres av Finansklagenemndas vedtak, er uenig med historien DNB forteller. Blant annet hevder hun i vedtaket at DNB ikke søkte på langt nær så mye som de hevder, og at metalldetektoren ikke ble brukt.
«Hva var egentlig vitsen med å komme opp hit?» spør hun i vedtaket.
Hun står også fast ved at hun faktisk mistet mobilen og smykket i myra, men at hun ikke innså det før senere.
«Jeg hadde mer enn nok med å komme meg opp etter fallet med en arm som var meget vond» skriver hun.
- Men hva ville egentlig skjedd om dere hadde funnet noe?
- Hvis gjenstandene ble funnet ville problemet vært løst. De ville vært hennes eiendom og tilbakelevert, sier Dalsbø i DNB.
- Men iPhone-en ville nok ha vært ødelagt etter opphold i myr, og medført erstatning. Armbåndet ville kun ha trengt rens, som vi også ville ha dekket.
Nektet erstatning
Kvinnen slet også med å forklare hvordan gjenstandene hadde forsvunnet; smykket satt på håndleddet, mobilen skal ha ligget i en lukket jakkelomme. Hun kunne heller ikke dokumentere at hun faktisk eide noe armbånd.
- Dersom hun hadde på en sikker måte påvist skadested og hatt vitner, samt hatt bedre dokumentasjon, så ville nok skadetilfellet vært mer sannsynliggjort enn det som var tilfellet, mener Dalsbø.
Etter utredningen var ikke DNB i tvil, og i konklusjonen til kvinnen skrev de:
«DNB Forsikring finner det svært lite troverdig at mobiltelefonen falt ut av jakken og at armbåndet falt av håndleddet i forbindelse med at du snublet, og at gjenstandene deretter var forsvunnet og tapt».

Dette vil ikke reiseforsikring hjelpe deg med
Svindel for millioner
DNB avsluttet forsikringsavtalen med kvinnen, og hun tok saken videre til Finansklagenemnda. Men uten hell; nemnda avviste saken da de mener den ikke egner seg for skriftlig behandling.
- Det at vi følger opp saker der det kan være snakk om svindel, er noe alle kundene våre bør være glade for, mener Dalsbø i DNB.
Han anslår at de avdekket svindel for rundt 35 millioner kroner i fjor, og at alternativet var å la de ærlige kundene betale for svindlernes utbytte. Dinside har tidligere fortalt hvordan DNB også bruker skjult overvåkning for å avdekke eventuell svindel.
- Og hvor vanlig er det å ta med seg forsikrede opp på fjellet med metalldetektor?
- Det er sjeldent, men i gitte saker er det påkrevet for å avklare skadetilfellet.
