Lønnsoppgjøret 2019

DNB venter enda sterkere lønnsvekst

DNB har større forventninger til årets lønnsvekst etter at LO og NHO landet oppgjøret for en uke siden.

LØNNSOPPGJØRET: DNB forventer en sterk økning i lønnsveksten. Foto: Shutterstock
LØNNSOPPGJØRET: DNB forventer en sterk økning i lønnsveksten. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

– Vi har oppjustert vår prognose for den samlede lønnsveksten til 3,3 fra 3,1 prosent og venter at lønnsveksten skal stabilisere seg på dette nivået, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin siste rapport om de økonomiske utsiktene de nærmeste årene.

Samtidig venter analytikerne en prisvekst på 2,4 prosent i år. Det betyr at lønnstakerne i gjennomsnitt får 0,9 prosent reallønnsvekst – lønnsveksten du sitter igjen med når inflasjonen har tatt sitt, også kalt kjøpekraft – hvis prognosene slår til.

For én uke siden ble LO og NHO, 15 timer på overtid, enige om et oppgjør som gir LO-medlemmene anslagsvis gjennomsnittlig 3,2 prosent i lønnsvekst – «et veldig godt oppgjør», ifølge LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Frontfagsmodellen innebærer at rammen LO og NHO blir enige om, gir sterke føringer for oppgjørene i resten av det organiserte arbeidslivet, og danner nærmest et tak for oppgjørene i LO-familien.

Oljen hjelper fastlandet

Og sammen med gode vekstutsikter i norsk økonomi de nærmeste årene, er det også lyse utsikter for lønnsmottakerne de tre neste årene. DNB venter at spriket mellom inflasjonen og lønnsveksten skal øke ytterligere, hvilket tilsier at kjøpekraften til folk flest øker tilsvarende. Mens lønnsveksten skal holde seg på 3,3 prosent i 2020, 2021 og 2022, skal prisstigningen falle til 2,1, 1,9 og 1,8 prosent i samme periode, ifølge DNB Markets' anslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer