DNB vs. Skandiabanken

Skandiabanken er den billigste banken – men så får du også det du (ikke) betaler for.

Vi har brukt noen dager i nettbanken til DNB og Skandiabanken. Begge er gode, men vi synes at DNB er hakket hvassere.  Foto: Berit B. Njarga
Vi har brukt noen dager i nettbanken til DNB og Skandiabanken. Begge er gode, men vi synes at DNB er hakket hvassere. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å bytte til DNB eller Skandiabanken tar det bare tre minutter å bli kunde hos begge to. Men hvilken bank er best? Etter å ha sett på pris, service, nettbankfunksjonalitet og tilgjengelighet – vurderer vi DNB som en bedre bank enn Skandiabanken. Er du lånekunde betaler du riktignok mer for å være kunde her, i form av høyere renter på lånet ditt.

Det er i grunn som med alle andre arenaer hvor vi er kunder. Det kan være en litt bedre opplevelse å handle på Ultra enn på Rema 1000, men så merker du det også på prisen i kassa.

Les også: Er banken den nye partyfikseren?

En komplett bank

Det er to ting som gjør at DNB trekker det lengste strået i vår duell. Det ene er den svært oversiktlige nettbanken som nesten gjør det litt gøy å besøke pengene sine i nettbanken. Det andre er at DNB er en komplett bank som tilbyr mellomfinansiering og rask behandling av lånesøknader.

Skandiabanken tilbyr ikke mellomfinansiering og sliter dessuten med et stort etterslep på søknader om refinansiering av boliglån. Nå kan det ta opptil åtte uker å få svar på en lånesøknad.

Innlogging

Lei av kodebrikken? Bruker du DNB blir du ikke kvitt den med det første. Skandiabanken tilbyr derimot kodebrikke-fri innlogging.   Foto: PER ERVLAND
Lei av kodebrikken? Bruker du DNB blir du ikke kvitt den med det første. Skandiabanken tilbyr derimot kodebrikke-fri innlogging. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Skandiabanken har tre innloggingsmuligheter. Innlogging med Bank-ID, Bank-ID på mobil og innlogging med nettbankpassord og engangspassord på sms. Nettbankpassord sendes rekommandert i posten, noe som synes unødvendig tungvint. Når man først er innlogget med Bank-ID, burde man kunne generere et nettbankpassord selv i nettbanken. Skandiabankens løsning med passord på sms har den klare fordel at du kan logge inn i nettbanken også når kodebrikken ikke er tilgjengelig.

DNB har også tre ulike innloggingsmuligheter, dog noe annerledes enn Skandiabanken. Bank-ID og Bank-ID på mobil fungerer på samme måte. Den siste innloggingsmuligheten består av en personlig kode i kombinasjon med kodebrikken fra DNB. Slik kan man få en Java-fri innlogging, men du er uansett avhengig av kodebrikken for å få logget deg inn. Også her må koden sendes i posten før førstegangsbruk, selv om DNB på nettsiden oppgir: Dersom du ikke har personlig kode lager du en ny kode her.

Les også: Jørgen Jacobsen synes Bank-ID er en grusom løsning

Gode nettbanker

Både DNB og Skandiabanken har nettbanker som er enkle å bruke. DNB får pluss for best oversikt og lett tilgjengelig informasjon. På startsiden er all nøkkelinformasjon synlig med en gang. Generelt oppleves informasjonen et par klikk nærmere hos DNB enn hos Skandiabanken.

I begge banker er det enkelt å opprette kontoer, både bruks- og høyrentekontoer. Man kan også gi egne navn til kontoene, noe som kan være praktisk om man eksempelvis har en egen konto for sparing til barna. Det er mest intuitivt å endre navn på kontoene hos Skandiabanken. Her endres kontonavnet når du står på selve kontoen, mens du hos DNB gjør dette i et generelt menypunkt for innstillinger.

Vår vurdering av nettbanken tar ikke hensyn til tjenesten Min økonomi da vår journalist ikke har mulighet til å ha to parallelle og reelle økonomier. Vi kommer dessuten tilbake med en egen vurdering av mobil- og brettappene til både DNB og Skandiabanken i egen artikkel.

Les også: Har du kommet i gang med smart sparing i nettbanken?

Sparing

Fondshandel er enkelt og intuitivt hos DNB. Det tar ikke mer enn noen minutter å sette opp en spareavtale. Forvaltningsgebyret varierer fra 0,3 prosent til 2,5 prosent – avhengig av om fondet er passivt eller aktivt forvaltet. Tilbudet av sparekontoer er mer uoversiktlig hos DNB. Det tilbys 3 prosent rente på Superspar, mens rentesatsen er 2,85 prosent rente på barnekontoen Fox & Pia. Fordelen med Superspar er at man får den høyeste renten fra første krone, såfremt at man oppretter en spareavtale. Høyrentekonto uten spareavtale starter på 0,9 prosent rente. Produkter og vilkår kan med fordel være mer strømlinjeformet.

Skandiabanken får pluss for å sette opp foreslåtte fondspakker, samt pluss for å merke om fondene er grønne/etiske. I tillegg kan man her velge blant fond fra flere leverandører. DNB sine fond er faktisk tilgjengelig gjennom Skandiabankens fondsspareløsning, til samme pris som handel direkte hos DNB. Også her varierer forvaltningsgebyret fra fond til fond. Sparing i høyrentekonto gir rente på 2,9 prosent først når man overstiger 100.000 kroner i sparebeløp. For sparebeløp inntil 100.000 kroner er renten bare 0,75 prosent.

Les også: Irina sparer 100.000 kroner på to år – du klarer det du også

Kundeservice

Chat er et utrolig godt verktøy for å kommunisere med banken. Begge bankene er gode på dette.
Chat er et utrolig godt verktøy for å kommunisere med banken. Begge bankene er gode på dette. Vis mer


Dagen etter opprettelse av såkalt plasseringskonto (til fonds- og aksjehandel) i Skandiabanken, blir vi oppringt fra en rådgiver i banken som kan hjelpe oss med å komme i gang. Proaktiv og god kundeoppfølging. DNB har ikke gjort noe lignende, til tross for at de har oppnevnt en personlig rådgiver som står navngitt i nettbanken.

Begge banker er lett tilgjengelige på chat og telefon. Stort pluss til DNB som lagrer chat-loggen i din meldingsboks i nettbanken. DNB er tilgjengelig på telefon 24 timer i døgnet, mens Skandiabanken er åpent fra 06-24. En åpningstid som også er så god at det i liten grad trekker ned for Skandiabanken.

Men, det er to forhold som trekker mye ned for Skandiabanken, og de trekker faktisk såpass mye ned at Skandiabanken i sum vurderes som en dårligere bank enn DNB. Det ene er at Skandiabanken ikke tilbyr mellomfinansiering til kundene. Det er på nivå med Statens Pensjonskasse som er en ikke-kommersiell bank, som i tillegg tilbyr latterlig lav rente til statsansatte. Det andre er at Skandiabanken nå trenger inntil åtte uker for å behandle en søknad om refinansiering.

Skandiabanken får imidlertid svært godt skussmål av egne kunder og hevder seg helt i toppen av Norsk Kundebarometer

Priser

Det er ingen tvil om at Skandiabanken er den billigste av bankene. Har man et lån på 2,5 millioner kroner sparer man over 5.000 kroner i året på å velge Skandiabanken. Her er det riktignok verdt å merke seg at DNB opererer med differensierte priser, mens Skandiabanken tilbyr lik pris til alle. Vi tar utgangspunkt i en helkunde som har DNBs kundeprogram LEVE.

Kortbruk og nettbank er i all hovedsak kostnadsfritt for kunder i begge banker og årsgebyrene på kort er sammenlignbare. Dermed er det i all hovedsak størrelsen på lånet ditt som avgjør hvilken bank som er billigst.

DNB vs. Skandiabanken


Vi vurderer altså at DNB er den beste banken. Men er du mest opptatt av å ha den billigste banken, er Skandiabanken slett ikke noe dårlig alternativ.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer