Dobbel pris på netthandel

Sterk krone gjør at det er gode tider for netthandel. Men lar du deg rive med, kan du ende opp å betale mye mer enn først antatt.

Denne buksen koster egentlig 931,39 kroner i en amerikansk nettbutikk. Men regner du med frakt, toll, moms og gebyr på Posten må du betale det dobbelte for å få varen til Norge. Foto: Faksimile fra couturecandy.com
Denne buksen koster egentlig 931,39 kroner i en amerikansk nettbutikk. Men regner du med frakt, toll, moms og gebyr på Posten må du betale det dobbelte for å få varen til Norge. Foto: Faksimile fra couturecandy.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er den norske kronen i slaget igjen. Nå koster britiske pund under ti kroner, og i går kunne vi notere amerikanske dollar til under 6 kroner. I dag har norskekronen svekket seg ørlite mot den amerikanske dollaren, men ligger bare så vidt og vipper på sekskronersgrensen.

Den norske kronen er også inne i en bedre periode enn på lenge, målt mot euro. Euroen koster nå cirka 8,6 kroner - et godt stykke over det nordmenn i sydenferiemodus kunne tenke seg å betale, men betydelig lavere enn det vi måtte betale tidligere i sommer. Rundt månedsskifte juni/juli betalte nordmenn på ferie i EU-land godt over 9 kroner per europeisk mynt.

100 danske kroner koster cirka 115 norske kroner, et betydelig dukk fra rundt 120 kroner tidligere denne sommeren. 100 svenske kroner koster nå om lag 85 norske kroner, noe som er bedre enn snittet de siste årene, men et par kroner dyrere enn for et par måneder siden.

Dobbel pris på netthandel
Amerikanske dollar og britiske pund ligger å vipper rundt de magiske grensene på 6 og 10 kroner. (Diagrammene er avkortet - kilde: Norges Bank)
Amerikanske dollar og britiske pund ligger å vipper rundt de magiske grensene på 6 og 10 kroner. (Diagrammene er avkortet - kilde: Norges Bank) Vis mer


Genialt for netthandel

Mange irriterer seg over den sure 200-kronersgrensen, som gjør at du ikke kan handle over denne summen på nett, før norsk merverdiavgift og eventuelt toll må betales. Derfor er det ekstra godt å se at norsk krone er i medvind, for da får en presset dyrere produkter inn under den skjøre grensen.

Men vær forsiktig. For på tross av at norske valutaanalytikere har sterk tro på den norske kronen utvikling, vil kursen alltid variere. Prisen på varen blir ikke beregnet når du bestiller den fra utlandet, men når den fortolles her i Norge. Om kronekursen har svekket seg i løpet av denne perioden, kan det være lett å tippe over 200-kronersgrensen. Og da må du betale moms på hele produktet, ikke bare på summen som overskrider 200-kronesgrensen.

Taper på utenlandske kjøp

Problematikken med 200-kronersgrensen omtalte DinSide senest i helgen, da vi pristestet spill og filmer i nettbutikker. På populære varer under 200 kroner var det mye å spare på velge. For eksempel kan du kjøpe et av de bestselgende spillene på det norske markedet for tiden, fotballspillet Fifa 09, for cirka 180 kroner på Play.com. Da ender du trygt under den mye omtalte grensen, samtidig som du sparer virka 320 kroner sammenliknet med den norske nettbutikken Zailor.no

Kjøper du derimot et annet populært spill, Call of Duty World at War, kommer du ikke under 200-kronersgrensen ved kjøp på Play.com. Dermed må du betale moms og eventuelt postens fortollingsgebyr på 103 kroner, noe som gir deg en totalpris på 453 kroner, eller 175 kroner mer enn på Lefdals nettbutikk.

LES OGSÅ: Her er det billigst å handle på nett

Den store fellen

Filmer og spill er likevel ganske ufarlig å bestille, for prisen du må betale for å komme over 200 kroner, er stort sett ikke ruinerende. Verre er det å bestille klær fra utlandet, for ender prisen på mer enn to hundre kroner, kan det hende du må betale toll i tillegg til moms. Og ikke nok med det; dersom du må betale toll, må du betale moms av tollen også. Regnestykket kunne nesten ikke vært mer komplisert:

Pris på varen/frakt + moms + toll + moms av toll = pris for produktet

Tollen kommer inn i bildet om du for eksempel bestiller klær fra USA. La oss si at du skal kjøpe en bukse fra CoutureCandy, en amerikansk nettbutikk som sender varer til Norge. Buksen vi har valgt koster 154 dollar, frakten kommer på 39,95 kroner. Da må du betale 1.173 kroner for buksen og frakten, pluss 125,5 kroner i tollavgift, samt 324,6 kroner i moms. Tar du med fortollingsgebyret til Posten på 207 kroner ender du opp med en totalpris på 1.830 kroner. Hadde du bestilt den samme buksen fra et europeisk land (EU/EØS) hadde du sluppet toll og moms av toll, og sluppet unna med en billigere penge.

NYTTIGE LENKER TIL UTENLANDSK NETTHANDEL:

Så lett regner du ut prisen

Norske tollregler kan gi den mest erfarne netthandler hodepine. Derfor har vi i DinSide gjort det litt enklere for deg å regne ut hva du egentlig må betale for varer du bestiller fra utlandet. Importkalkulatoren regner ut om du må betale toll og moms, og finner ut hva totalsummen for produktet blir i norske kroner.

Sjekk ut importkalkulatoren her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer