Dobbel rente i England

Fra i dag er Norges Banks styringsrente omtrent halvparten av den britiske. Bra for alle med lån - ikke så bra for alle med innskudd. Men tenker du på å flytte sparepengene ut av landet, bør du tenke deg om.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor på denne tiden fikk vi stadig spørsmål fra folk om det var smart å ta opp lån i Yen. Situasjonen er mildt sagt forandret siden da. Spørsmålet vi nå får er fra folk med sparepenger, som lurer på om de skal spare i bank i et annet land.

Og vi skjønner jo at folk spør, når dagens "prisliste" på banksparing er som den er:Men for deg med sparepenger i norske kroner er ikke banksparing i Storbritannia det samme som for en brite som sparer i pund.

Som valutalån

Risikoen ved å spare i en annen valuta er den samme som ved å låne i annen valuta. Det skal mye til for at en vanlig lønnsmottaker skal ha informasjon og innsikt nok til å klare seg.

Vel er rentene i Storbritannia og Sverige nå noe høyere enn de norske, men valutakursene endrer seg svært raskt. Ved en liten endring i valutakursene, endrer sparebeløpet ditt seg. Da kan du risikere at rentefordelen kan bli spist opp, og vel så det.

Ulikevekt varer ikke

Økonomisk teori sier at situasjoner hvor det lønner seg å låne i ett land og spare i et annet ikke er stabile – markedet er i ulikevekt. I slike situasjoner vil markedskreftene sette i gang en slags ”motaksjon” i valuta- og pengemarkedet, helt til det igjen er oppstått en stabil situasjon (en likevekt).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer