Dobbel rente i England

Fra i dag er Norges Banks styringsrente omtrent halvparten av den britiske. Bra for alle med lån - ikke så bra for alle med innskudd. Men tenker du på å flytte sparepengene ut av landet, bør du tenke deg om.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor på denne tiden fikk vi stadig spørsmål fra folk om det var smart å ta opp lån i Yen. Situasjonen er mildt sagt forandret siden da. Spørsmålet vi nå får er fra folk med sparepenger, som lurer på om de skal spare i bank i et annet land.

Andre lands styringsrenter
LandFoliorente (prosent)
UK3,75
Sverige2,75
Sveits2,125
Norge2,00
Euro - området1,75
USA1,0
Japan0,1

Og vi skjønner jo at folk spør, når dagens "prisliste" på banksparing er som den er:


Men for deg med sparepenger i norske kroner er ikke banksparing i Storbritannia det samme som for en brite som sparer i pund.

Som valutalån

Dobbel rente i England


Risikoen ved å spare i en annen valuta er den samme som ved å låne i annen valuta. Det skal mye til for at en vanlig lønnsmottaker skal ha informasjon og innsikt nok til å klare seg.

Vel er rentene i Storbritannia og Sverige nå noe høyere enn de norske, men valutakursene endrer seg svært raskt. Ved en liten endring i valutakursene, endrer sparebeløpet ditt seg. Da kan du risikere at rentefordelen kan bli spist opp, og vel så det.

Ulikevekt varer ikke

Økonomisk teori sier at situasjoner hvor det lønner seg å låne i ett land og spare i et annet ikke er stabile – markedet er i ulikevekt. I slike situasjoner vil markedskreftene sette i gang en slags ”motaksjon” i valuta- og pengemarkedet, helt til det igjen er oppstått en stabil situasjon (en likevekt).

La oss tenke oss en situasjon hvor rentenivået i Storbritannia er mye høyere enn rentenivået i Norge. Ikke bare det, men utsiktene til at pundet om tre måneder er enda mer verdt i norske kroner enn i dag, er veldig sikre. I denne situasjonen vil det være "åpenbart" at det på kort sikt vil være lønnsomt å låne norske kroner, veksle dem om til britiske pund, og spare dem i Storbritannia.

Men det er her du må være forsiktig med å stole for mye på det du ser med det blotte øyet. Økonomisk teori (renteparitetsteoremet) sier nemlig at slike situasjoner ikke er stabile - markedet er i ulikevekt. I slike situasjoner vil markedskreftene sette i gang en slags "motaksjon" i valuta- og pengemarkedet, helt til det igjen er oppstått en stabil situasjon (en likevekt).

Motaksjon

Når rente- og valutaforholdene er som i vårt eksempel, vil markedet være tilbøyelig til å

  • låne i Norge, eventuelt ved å utstede og selge verdipapirer. Dette vil virke til at renten i Norge går opp.
  • Kjøpe GBP i spotmarkedet - dermed styrkes GBP i forhold til NOK
  • Kjøpe britiske verdipapirer - dermed går det britiske rentenivået ned.
  • selge den fremtidige kursgevinsten av GBP for NOK - dermed reduseres verdien av den fremtidige kursgevinsten.

Når det ser ut som om det ligger store gevinster i å låne i en valuta og spare i en annen, vil markedskreftene virke på denne måten, helt til det ikke lengre er mulig å hente ut en gevinst.

Resonnementet ovenfor er hentet fra læreboken: "International Finance" av Maurice Levi, professor ved University of British Columbia. Videre er det tilpasset aktuelle rente- og valutaforhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer