Dobbel strømpris i Trøndelag

Enkelte dager den siste uka har strømmen vært dobbelt så dyr i Trondheim som i Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

Råbillig strøm i Sør-Norge. Betydelig dyrere i Midt-Norge.

- Situasjonen er veldig spesiell fordi det er vanskelig å få strømmen fraktet ut av Sør-Norge, sier førstekonsulent Kjerstin Dahl Viggen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Dermed er produksjonen større enn markedet er i stand til å ta unna, og det har igjen ført til et kraftig prisfall, men bare i Sør-Norge.

Finn billigste strømleverandør med DinSides Strømkalkulator.

Store utslag

Skyhøye strømregninger - igjen? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Skyhøye strømregninger - igjen? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


I løpet av uka som gikk var børsprisen på strøm i Midt-Norge enkelte dager over dobbelt så høy som tilsvarende pris i Sør-Norge. På det verste var prisen i Midt-Norge 42,3 øre/kWh, mens den i Sør-Norge var 20,6 øre/kWh.

I gjennomsnitt gjennom uka endte prisen i Midt-Norge på 30,9 øre og i Sør-Norge på 28.3 øre per kilowattime.

Dette gir igjen store forskjeller på folks strømregning, spesielt for folk i Trondheim og resten av Midt-Norge med markedspriskontrakt (spot med påslag).

- Situasjonen i Midt-Norge er tilnærmet normal. Det er i Sør-Norge markedet er unormalt for tiden, sier Kjerstin Dahl Viggen.

Finn billigste strømleverandør med DinSides Strømkalkulator.

Flere feil

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier til NTB at linjenettet i Sør-Norge og fra Sør-Norge til utlandet er fullt utnyttet. Dermed har det oppstått en situasjon der tilbudet av strøm er større enn etterspørselen. Resultatet er prisfall.

- En kabel til Danmark, Skagerrak 3, har vært ute i lang tid. En kabel over Oslofjorden har i tillegg fått en skade, trolig på grunn av en båt som har ankret opp. Dette påvirker eksporten til Sverige. I tillegg er linjene internt i Sør-Norge rett og slett fulle, sier Meldal.

Torsdag var spotprisen på strøm i Oslo og Bergen 19,6 øre per kilowattime, mens den for elspotområdene Trondheim og Molde var 32,3 øre per kilowattime.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer