Dobbelt så mye arv på syv år

I 2005 arvet nordmenn dobbelt så mye som i 1998.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) arveundersøkelse arvet nordmenn svimlende 24 milliarder kroner i 2005.

Dette er dobbelt så mye som ved forrige undersøkelse, som ble gjennomført i 1998.

Dette bør du vite om arv

Formuen ligger i boligen

Til sammen var rundt 60 prosent, eller drøye 14 milliarder kroner, knyttet til fast eiendom i 2005. Også dette er omtrent dobbelt så mye som i 1998.

I tillegg mottok norske arvinger omtrent syv milliarder kroner i kontanter og bankinnskudd, samt aksjer og verdipapirer til omtrent en miliard. 2,3 millioner kroner gikk til fradrag for gjeld, begravelseskostnader, et cetera.

Barn mottok om lag 60 prosent og barnebarn 10 prosent av verdiene ved arveoppgjørene i 2005. resten gikk til andre slektninger, venner eller organisasjoner og stiftelser.

Slik unngår du arvekrangelen

Forskudd på arv

I tillegg til regulær arv, kommer forskudd på arv. Rundt 16 milliarder kroner ble gitt som forskudd på arv eller gaver i 2005. Og da er ikke kontantbeløp under en million, eller med mindre enn 100.000 kroner i avgiftsgrunnlag regnet med.

Det vanligste er overføringer av fast eiendom, som sto for rundt 40 prosent av overføringene, mens rundt 30 prosent, eller fem miliarder kroner, var aksjer og verdipapirer. Dette tallet er betydelig større enn normalt, men kan, ifølge SSB, skyldes tilpasning til nye regler for beskatning av aksjer og andeler i aksjefond fra og med 2006.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer