Skattemeldingen 2019

Dobbeltsjekk disse beløpene i dag

Hvis ikke kan du i verste gå glipp av flere tusen i skattefradrag.

SKATTEMELDINGEN: SIkrer du deg at alle fradragene er kommet med, kan det i beste fall bety flere tusen kroner i tilbakebetalt skatt. Foto: Berit B. Njarga
SKATTEMELDINGEN: SIkrer du deg at alle fradragene er kommet med, kan det i beste fall bety flere tusen kroner i tilbakebetalt skatt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Som kjent trenger du ikke å levere skattemeldingen - men har du fått den nye versjonen av skattemeldingen lønner dette seg om du vil ha skatteoppgjøret tidligere.

Samtidig bør du sjekke over at fradragene som kan utgjøre flere tusen kroner, er kommet med.

Rekker du det ikke i løpet av dagen, kan du be om å få utsatt leveringsfrist.

Sjekk disse fradragene

Enkelte fradrag kan utgjøre mange tusen kroner i skattefradrag, dermed er det dumt å gå glipp av disse pengene fordi du ikke har sjekket skattemeldingen godt nok.

Her ser du noen eksempler på fradrag som kan utgjøre mye om de ikke er kommet med.

Foreldrefradraget er ett av disse, og baserer seg eksempelvis på innrapporterte tall fra barnehage og SFO. Utgifter til pass av barn som er yngre enn 12 år i inntektsåret, er begrenset til 25.000 kroner for ett barn og 15 000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første.

Reisefradraget kan også utgjøre et større beløp om du har lang reisevei til jobb - og fradraget ikke er kommet med. Har du for eksempel 115 kilometers reisevei tur-retur hjem og jobb, skal du betale i overkant av 4000 kroner mindre i skatt. Du kan bruke Skatteetatens reisefradragsveileder til å beregne hvor mye reisefradraget utgjør for deg. Normalt regner man 230 arbeidsdager i et kalenderår.

Boligsparing for ungdom (BSU) gir som kjent store skattefordeler, og det er viktig å sjekke at BSU-fradraget er kommet med på skattemelding. Du får 20 prosent av det du har spart i rent skattefradrag, så dersom du har spart maksbeløpet på 25.000 i 2019, skal du ha 5.000 kroner i BSU-fradrag ført opp på skattemeldingen. Det er banken som skal rapportere inn hvor mye du har spart i BSU i 2019.

Fordel gjeldsrentene

Har du boliglån kan du kreve 22 prosent skattefradrag for gjeldsrente. Tallene innrapporteres på kun én av dere, selv om du har lån sammen med ektefelle eller samboer.

Her er det ekstra viktig for samboere å fordele lånet mellom dere utifra hvordan den faktiske fordelingen er, altså hvem som er ansvarlig for lånet og betaler renteutgiftene

Gjeldsrentene kan utgjøre en god del, har du for eksempel et boliglån på tre millioner kroner og har betalt 80.000 kroner i renter, har du krav på et fradrag som utgjør 17.600 kroner, altså 22 prosent av 80.000 kroner.

Be om utsettelse

Oppdager du at banken eller barnehagen ikke har innrapportert tall, eller skulle du bedt noen du kjenner om hjelp med å sjekke over skattemeldingen din?

Da kan du søke om å få utsatt frist i løpet av 30. april. Da utsettes fristen til 31. mai. Her kan du lese mer om hvordan du søker om utsettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer