Dødelig doping

Anabole steroider gjorde Arnold Schwarzenegger til megastjerne. Men til hvilken pris?

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg angrer ingenting!

Kroppsbygger og guvernør Arnold Schwarzenegger angrer ikke på bruken av legemidlene som forandret kroppen hans.

Men det burde han kanskje gjøre. For doping og anabole steroider er ikke en ufarlig lek med kropp og muskler.

Fra macho til ufruktbarDe vanligste anabole steroidene er stoffer som kopierer effekten av kjønnshormonet testosteron. Dette hormonet produseres naturlig i kroppen og er blant annet ansvarlig for at menn utvikler muskler, skjeggvekst og mørkere stemme.

Unaturlige doser testosteron får derimot uvanlige effekter i kroppen. Muskler vokser svært raskt og mange føler at de lettere henter seg inn etter en hard treningsøkt. Større aggressjon kan også være en bi-effekt som gjør det enda lettere å yte maksimalt under trening eller i en konkurranse.

Så kommer bivirkningene. I begynnelsen i form av større bryster, hårtap og høyere stemme. Som ofte fortsetter med impotens, ufruktbarhet, problemer med indre organer og psykiske problemer som depresjoner og raserianfall.

Dødelige bivirkningerEttersom doping med anabole steroider er både ulovlig og farlig, finnes det lite forskning på de langsiktige effektene av slike midler. Men mye tyder på at steroidene også fører til en høyere risiko for å dø tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer