Dødelig ratt-søvn

Sjåfører som sovner bak rattet forårsaker alvorlige ulykker. Her finner du tipsene for å holde deg våken i bilen.

Publisert
Sist oppdatert

En av fire norske bilførere har en eller annen gang sovnet bak rattet. Og ofte ender høneblunden i en ulykke.

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse fra Transportøkonomisk Institutt (TØI). De mener at mange av ulykkene kunne vært unngått om vi var flinkere til å ta en liten blund i veikanten når øyelokkene blir for tunge.

[ HAR DU NOEN TIPS FOR Å HOLDE DEG VÅKEN I BILEN? DELTA I DISKUSJONEN HER ]

Sovner med åpent vinduFor søvnen kommer sjelden som en spade i bakhodet. Som regel prøver sjåførene flere ting for å holde seg våkne før søvnen innhenter dem. Fire av fem som sovnet hadde for eksempel åpnet vinduet for å få frisk luft.

Problemet er bare at slike tiltak sjelden har noen virkelig effekt.

- Stort sett virker ingen av de tingene sjåførene prøver på, heller ikke å spille musikk eller stanse og strekke på beina. Det de bør gjøre når de blir trøtte, er å kjøre til siden og ta seg en lur. Søvn er det som skal til, forteller forskeren Torkel Bjørnskau ved TØI til Dagsavisen.

Tidligere undersøkelser tyder på at et kvarters søvn er tilstrekkelig for å bli såpass opplagt at det er mulig å gjennomføre bilturen uten at det ender med snorking i grøfta. Å stanse bilen og bytte sjåfør oftere kan også være en god løsning når det er flere voksne i bilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer