Dødelige kvise-piller?

En ung jente i Sverige døde av akutt pustebesvær. Legene mistenker at dødsfallet skyldes legemiddelet Diane.

Publisert
Sist oppdatert

Det tragiske dødsfallet i Sverige skjedde etter fire ukers bruk av legemiddelet Diane. 20-åringen fikk plutselig alvorlige pustevanskeligheter og døde på vei til sykehuset. Kvinnen brukte medikamentet som behandling mot mye kviser i ansiktet.

Alltid en risikoDiane er kjent for å kunne redusere problemer med kviser. Pillene er derfor populære blant mange unge piker som vil kvitte seg med kviser i huden. I Norge og Sverige er medikamentet ikke tillatt solgt som prevensjon, men foreskrives kun som behandling mot alvorlig akne.

Hormonpreparater som Diane inneholder østrogen som innebærer en høyere risiko for blodpropp hos unge kvinner. De fleste leger mener derimot at risikoen er såpass liten at det allikevel er forsvarlig å skrive ut slike midler.

Obduksjonen av den svenske jenta viste at dødsårsaken høyt sannsynlig var flere blodpropper som ble funnet i lungene. Saken er nå rapportert inn til det svenske sosialdepartementet som har ansvaret for å behandle denne typen dødsfall etter bruk av medisiner.

Få alvorlige tilfelle- Diane har vært på markedet i Norge siden 1988 og selges til 12-13.000 norske kvinner hvert år. De siste fire årene har vi registrert tre tilfelle av alvorlige bivirkninger som kan ha sammenheng med medikamentet. Et av disse tilfellene er et dødsfall, forteller produktsjef Hjørdis Jølsum ved legemiddelformaet Schering som selger Diane i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.