Dødelige vepsestikk

Veps og mygg er en plage om sommeren. Men for noen mennesker kan et enkelt vepsestikk føre til døden. Slik lurer du insektene i sommer:

Publisert
Sist oppdatert

Plagsomme insekter er et like sikkert sommertegn som jordbær og grillmat. Om dagen vil veps og bier surre rundt søplekasser, bildører og brusflasker bare for å bli avløst av myggen når solnedgangen kommer.

Farlig reaksjonDet gjør vondt å bli stukket av veps, men for de fleste av oss er det ikke så farlig. Noen mennesker er derimot spesielt allergiske mot giften i vepsestikket og kan utvikle livsfarlige allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon er utslett utenfor stikkstedet, svimmelhet, pustevansker og opphovning i ansiktet, halsen og leppene. Det er viktig å komme raskt til lege eller sykehus ettersom pasienten kan gå inn i sjokk i løpet av få minutter.

Dersom du vet at du er allergisk ovenfor insektstikk bør du skaffe deg et halskjede som forteller andre mennesker om allergien. Du kan også sørge for å ha med deg medikamenter som demper reaksjonen.

Om du blir stukket i munnen eller halsen bør du alltid komme deg til lege så snart som mulig. Selv en mild allergisk reaksjon kan føre til at luftveiene hovner opp og at du ikke får pustet skikkelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer