Dødelige vepsestikk

Veps og mygg er en plage om sommeren. Men for noen mennesker kan et enkelt vepsestikk føre til døden. Slik lurer du insektene i sommer:

Publisert
Sist oppdatert

Plagsomme insekter er et like sikkert sommertegn som jordbær og grillmat. Om dagen vil veps og bier surre rundt søplekasser, bildører og brusflasker bare for å bli avløst av myggen når solnedgangen kommer.

Farlig reaksjon
Det gjør vondt å bli stukket av veps, men for de fleste av oss er det ikke så farlig. Noen mennesker er derimot spesielt allergiske mot giften i vepsestikket og kan utvikle livsfarlige allergiske reaksjoner. Symptomer på allergisk reaksjon er utslett utenfor stikkstedet, svimmelhet, pustevansker og opphovning i ansiktet, halsen og leppene. Det er viktig å komme raskt til lege eller sykehus ettersom pasienten kan gå inn i sjokk i løpet av få minutter.

Dersom du vet at du er allergisk ovenfor insektstikk bør du skaffe deg et halskjede som forteller andre mennesker om allergien. Du kan også sørge for å ha med deg medikamenter som demper reaksjonen.

Om du blir stukket i munnen eller halsen bør du alltid komme deg til lege så snart som mulig. Selv en mild allergisk reaksjon kan føre til at luftveiene hovner opp og at du ikke får pustet skikkelig.

Føre var
Veps og bier synes det er artig med sterke farger som minner om tropiske blomster og deilig nektar. Bermudashorts er en sikker magnet på mange små insekter. Dersom du ikke vil tiltrekke deg insektene anbefales det å gå i lyse sommerklær som hvitt eller khaki.

Noen mener at parfymelukter tiltrekker veps og at de blir mer aggressive av lukten. Unngå å bruke parfymerte deodoranter og såper om du skal til et sted hvor det også er mye veps.

Ta en grundig kikk i bilen etter uønskede passasjerer om dører eller vinduer har stått åpne. En veps som våkner og vil ut midt under kjøreturen er veldig irriterende og kan i tillegg til stikk føre til en alvorlig bilulykke.

Mygg lar seg også avlede av lyse klær men de er mer opptatt av kroppslukten din for å finne et sted for å plante snabelen. Steder med litt trekk eller vind er best for å unngå myggen. Myggspray, myggspiral og bålrøyk er også effektivt for å holde krypene unna kroppen.

Når skaden er skjedd
Først bør du forsikre deg om at angriperen er solid avlivet og at brodden er fjernet fra stikket. Om du ikke har pinsett kan du fjerne brodden ved å skrape et plastkort over stikket

Nedkjøling av stikket kan være bra for å redusere smertene. Aurax er en salve som du kan kjøpe på apoteket og som virker lindrende på irritasjon og kløe etter at du er stukket. Om du blir stukket av veps eller bie i hånden bør du huske på å fjerne ringene slik at de ikke blir et problem om hånden hovner opp.

Mozon 17.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer