Døds-smitten er kommet til Norden

Det er slått full SARS-alarm i Sverige. En mann som nylig kom hjem fra ferie i Østen har symptomene på smitte, og er isolert på at sykehus. Sykdommen er foreløpig ikke registrert i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske mannen har nylig kommet hjem etter en reise i Asia. Han har symptomer som peker i retning av lungesykdommen SARS og svenske myndigheter tar ingen sjanser, skriver Aftonbladet.

- Mannen er innlagt på et infeksjonssykehus med høyeste isolasjonsnivå for behandling og observasjon, sier Johan Giesecke hos Smittverninstituttet.

- Vi får sikkert se flere tilfeller de nærmeste dagene, sier han.

Foreløpig er det ikke funnet noen tegn på at SARS-smitten er kommet til Norge.

De ti landene SARS-sykdommen nå er registrert i er Sverige, Canada, Kina, Hongkong, Indonesia, Filippinene, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. I løpet av helgen ble det opplyst om åtte tilfeller i Canada, inkludert to dødsfall, og to tilfeller i Tyskland. Totalt har sykdommen, som har navnet SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, alvorlig, akutt luftveissyndrom), nå rammet mer enn 500 og drept minst ni personer.

Alle norske sykehus mottar nå et brev fra Folkehelseinstituttet om hvordan man skal håndtere mistanke om SARS-tilfeller. Sykehusene oppfordres til forsiktighet og legene er pålagt umiddelbar varslingsplikt, skriver Dagens Medisin.

Det er foreløpig ukjent om sykdommen skyldes virus eller bakterier, og Folkehelseinstituttet kan derfor ikke komme med behandlingsanbefalinger. Antibiotika ser ikke ut til å hjelpe pasientene.

Over 300 av de 470 tilfellene tilfellene er registrert i Kina, der de første dødsfallene ble rapportert i midten av februar. De fleste av de resterende 170 tilfellene har midtpunkt i Hanoi i Vietnam og Hong Kong - eller kan bli ført tilbake til folk som har vært på reise der.

De to gruppene kan ha blitt ført sammen av en 48 år gammel amerikansk foretningsmann, som døde etter å ha besøkt begge stedene.

Verdensomspennende
Lørdag anbefalte Verdens helseorganisasjon, WHO, alle med høy feber og pustevansker som nylig hadde vært i et land der sykdommen finnes å gå til legen.

- SARS er nå en verdensomspennende helsetrusel, sier WHOs leder Gro Harlem Brundtland.

- Verden må jobbe sammen for å finne ut hva som forårsaker dette, behandle de syke og stoppe spredningen.

Symptomene på sykdommen er akutt høy feber (over 38 grader) og en eller flere luftveissymptomer (hoste, sår hals, kortpustethet og åndenød). Man kan også få hodepine, muskelstivhet, manglende appetitt, slapphet, forvirring, utslett og diaré.

Folkehelseinstituttet anbefaler streng isolasjon, blant annet fordi man ikke kjenner årsaken til sykdommen.

Ingen vet
Laboratorier i USA, Hong Kong og Japan forsøker nå å identifisere hva sykdommen som har skylden for dette er, men for øyeblikket er det ingen som vet det, i følge en av WHOs eksperter.

Det viktigste nå er å identifisere sykdommen, så kan man finne en måte å stoppe det på etter det. Mens forskerne jobber på spreng for å finne ut hva som er årsaken til denne sykdommen, forbereder helsemyndigheter rundt hele verden seg for de første tilfellene i deres område, og leter etter smittede personer.

Mozon.no, 17.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer