Dødsfall kobles til kolesterol-medisin

Den kolesterolsenkende medisinen Crestor er satt i sammenheng med et dødsfall der pasienten utviklet en alvorlig muskelsykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Det opplyser produsenten AstraZeneca, ifølge flere nyhetsbyråer. Crestor brukes av fire millioner mennesker i 65 land, men er foreløpig ikke i vanlig bruk i Norge. Crestor er et medikament som selges mye i Europa men som ikke ennå er registrert i Norge. Men det gjennomføres flere forsøk med pillene her hjemme, samtidig som noen brukere har fått såkalt godkjenningsfritak for å kjøpe preparatet.

På verdensbasis er mer enn 14 millioner resepter av medisinen er skrevet ut, og dette er første gangen et dødelig tilfelle av muskelsykdommen er satt i direkte sammenheng med medisinen.

Muskelsykdommen rhabdomyolose fører til at muskelfibrene brytes ned og sendes inn i blodet, noe som skader nyrene og i verste fall kan være dødelig. Det er kjent at medisiner i gruppen statiner, som Crestor er medlem av, øker risikoen for dette.

Nyheten om dødsfallet vil føre til mer usikkerhet om fremtiden til Crestor, som den siste tiden er blitt kritisert av eksperter og forbrukergrupper for manglende sikkerhet.

En talsmann for selskapet, Steve Brown, sier til Reuters at dødsfallet kan skyldes et alvorlig tilfelle av muskelsykdommen, og at hendelsen er rapportert til helsemyndigheter i hele verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer