«Dødsflåtten» nærmer seg Norge

Se opp, for aggressiv russisk flått er på vei.

LITE Å FRYKTE: Norsk flåttekspert mener nordmenn kan ta det med ro, til tross for at den russiske flåttypen har fått økenavnet "dødsflåtten". Illustrasjonsbilde Foto: Science Photo Library
LITE Å FRYKTE: Norsk flåttekspert mener nordmenn kan ta det med ro, til tross for at den russiske flåttypen har fått økenavnet "dødsflåtten". Illustrasjonsbilde Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske Taigaflåtten – også kjent som «dødsflåtten» – bærer på en mer aggressiv form for TBE (Tick Born Encephalitis), ifølge Aftonbladet.se.

Nå kan den ha ankommet Sverige, melder den svenske nettavisen.

Norsk ekspert mener nordmenn har lite å frykte.

Slik blir du kvitt flått

Påvist i Finland i fjor

- Taigaflåtten kan bære på den sibirske TBE-smitten, som gir et alvorligere sykdomsbilde og høyere dødelighet, sier Rolf Gustafson, infeksjonslege og flåttekspert ved Huddinge universitetssjukehus.

I fjor så eksperter at flåtten spredde seg til Finland ved hjelp av flyttfugler. Ifølge Aftonbladet.se mistenker svenske Smittskyddsinstitutet at den russiske smitten også kan ha krysset grensa til Sverige.

Førstehjelptips mot flått

Tåler mer kulde

En av årsakene til dette er et TBE-tilfelle i fjor, i Västerbotten, nord i Sverige. Tagiaflåtten, som er veldig lik den vanlige flåtten av utseende, ser ut til å tåle kaldere og tørrere områder.

- Det er første gangen vi har sett smitte så langt nord. De finske tilfellene oppdages i samme høyde, sier Marika Hjertqvist, epidemiolog ved Smittskyddsinstitutet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer