Døgnrytmen kan knuse forholdet

Større problem enn du kanskje tror.

Flere kvinner enn menn irriterer seg over partnerens avvikende døgnrytme, ifølge ny undersøkelse fra NorStat. Foto: Colourbox
Flere kvinner enn menn irriterer seg over partnerens avvikende døgnrytme, ifølge ny undersøkelse fra NorStat. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av å måtte dra partneren opp om morgenen, eller fra den andre siden: Lei av å bli jagd ut av sengen altfor tidlig?

Du er ikke alene!

En av fem nordmenn som lever i forhold med forskjellige døgnrytmer sier at partnerens søvnvaner har ført til krangler eller irritasjon i forholdet. Og nesten en av 20 som har opplevd samlivsbrudd, sier at forskjellige døgnrytmer har vært helt eller delvis årsak til bruddet.

Dette viser en spørreundersøkelse utført av NorStat i forbindelse med etableringen av B-samfunnet i Norge.

B-gjengen ruster opp til kamp

Partnerens døgnrytme påvirker

Generelt sett forteller undersøkelsen at nordmenn lar seg påvirke av partnerens døgnrytme. Over to av fem nordmenn i undersøkelsen sier at partnerens døgnrytme betyr noe for når de står opp og når de legger seg. For B-mennesker har partnerens døgnrytme flere konsekvenser for egen døgnrytme enn for A-mennesker: 47 prosent av B-menneskene sier partnerens døgnrytme har innvirkning på egen døgnrytme, mot 44 prosent av A-menneskene.

Forskjeller i døgnrytmer mellom to partnere kan føre til irritasjoner og krangler - kanskje i større grad enn du tror. Mer enn en av fem A- eller B-mennesker som tidligere har vært i forhold hvor den andre parten har vært av en annen døgnrytmetype, sier at partnerens motsatte legning har ført til nettopp krangler og irritasjoner i forholdet. A-menneskene har et mer betent forhold til partnerens avvikende døgnrytme, enn B-menneskene har: Mens hvert fjerde A-menneske sier at partnerens søvnvaner går på forholdet løs, er det kun hvert femte B-menneske som uttaler det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer