Dollaren faller, krona følger etter

Ingen grunn til å tro at du vil tjene mye på lav dollarkurs.

Dollaren faller nå, men vil igjen styrke seg mot europeisk valuta. Foto: Colourbox.com
Dollaren faller nå, men vil igjen styrke seg mot europeisk valuta. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dollarkursen har sunket mye de siste dagene, og dollaren har falt mye mot både euroen og kronekursen. Det er likevel ingen grunn til å glede seg til billig USA-shopping, skal vi tro analytikerne.

- Dollaren svekker seg nå, og vi tror det har sammenheng med den tiltaksplanen som amerikanske myndigheter har signalisert, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities.

Her finner du valutakursene

Bush-redning koster

Redningspakken som Bush-regjeringen har varslet, vil innebære betydelige kostnader for den amerikanske staten. Det vil merkes på dollarkursen, mener analytikerne i First Securities, fordi tiltakene vil føre til en økning i underskuddet på statsfinansene i USA.

- Det betyr også et underskudd på driftsbalansen til USA, og det gjør at markedet får mindre tillit til å investere i amerikanske verdipapirer. Når den amerikanske staten låner seg opp, og driftsbalansen svekkes, er det en naturlig reaksjon at vi får en svakere dollar. Dette er markedets respons på svakere utsikter, forklarer Wilhelmsen.

Vet du hvordan du påvirker renta?

Makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen. Foto: First Securities
Makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen. Foto: First Securities Vis merKrona vil følge etter

Men selv om de nyhetene som har kommet i det siste, er negative for dollaren, tyder mye på at det er en forbigående fase.

- Vi tror ikke på noen frakobling av konjunkturene mellom Europa og USA. Disse markedene henger sammen. Også i Europa er vi ferd med å gå inn i en fase med svakere økonomisk utvikling, først og fremst i euroområdet, men også i Storbritannia og Sverige, sier Wilhelmsen.

Også Norge påvirkes også av det som skjer i Europa. Derfor er det ingen grunn til å tro at den norske krona skal slippe unna.

Disse kan du skylde på

- Vi ser allerede tegn på en svakere økonomisk utvikling i Norge, men med en høy oljepris, gode statsfinanser og fortsatt optimistiske investeringsplaner i oljeindustrien, så kan det hende at norsk økonomi vil merke konjunkturnedgangen litt mindre enn andre land. Men vi kommer til å merke den, sier Wilhelmsen.

First Securities tror den amerikanske dollaren vil styrke seg igjen mot europeisk valuta, og at det kraftige kursfallet er en forbigående fase.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer