Skatt av gaver

Donerer du penger til disse, får du skattefradrag

Se listen over godkjente frivillige organisasjonene av Skatteetaten.

PENGEGAVE: Gir du en pengesum i gave til en frivillig organisasjon, som for eksempel Røde kors, kan du få fradrag på skatten, men husk å sjekke om organisasjonen du donerer penger til er godkjent av Skatteetaten. Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix.
PENGEGAVE: Gir du en pengesum i gave til en frivillig organisasjon, som for eksempel Røde kors, kan du få fradrag på skatten, men husk å sjekke om organisasjonen du donerer penger til er godkjent av Skatteetaten. Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jul er en tid for å gi gaver til familie og venner, men også en gyllen mulighet til å gi noe til noen som trenger det ekstra mye, for eksempel ved å donere penger til en frivillig organisasjon.

Og, visste du at Skatteetaten gir deg fradrag på skatten for slike pengegaver?

Jo, hvis du har gitt pengegave på minst 500 kroner til en frivillig organisasjon og/eller et tros- og livssynssamfunn, kan du føre fradrag for denne i post 3.3.7 i skattemeldingen.

Her er kravene for å få fradrag

Men, det er noen krav for å få skattefradrag for veldedighetsgaver godkjent av Skatteetaten:

  • Pengebeløpet som gis i gave må være minst 500 kroner, og maksimalt fradrag for gaver er 30.000 kroner per år.
  • Pengene må gis til en frivillig organisasjon eller et tros- og livssynssamfunn, og de må innberette beløpet elektronisk til Skatteetaten.
  • Fradraget kan ikke fordeles fritt mellom ektefeller. Det vil si at hvis du har gitt gave sammen med andre og beløpet som er innrapportert på deg er feil, må du be organisasjonen rapportere din forholdsmessige del av gavebeløpet på nytt.

Dette er de godkjente organisasjonene

Du kan gi pengegave til både norske og utenlandske organisasjoner, men for sistnevnte må organisasjonen befinne seg innenfor EØS-området og ha søkt Skattedirektoratet om godkjenning.

Gaver til utenlandske organisasjoner blir ikke rapportert og er derfor ikke forhåndsutfylt i skattemeldingen, slik som gaver til norske organisasjoner gjerne er.

Listen over godkjente frivillige organisasjoner i Norge er lang, og den kan du finne her.

Listen over utenlandske frivillige organisasjoner Skatteetaten har godkjent, derimot, er en god del kortere:

Navn på organisasjonen Hovedkontor
Danmarks Unge KatolikkerKøbenhavn, Danmark
Movember Europe LTDLondon, England
Ronald McDonald Charities LatvijaRiga, Latvia
Skandinaviska TuristkyrkanStockholm, Sverige
The Against Malaria FoundationStorbritannia
The Nature ConservancyBerlin, Tyskland
Women for Women InternationalLondon, England

Dersom du gir pengegave til en frivillig organisasjon gjennom Facebook, for eksempel, må du passe på at den aktuelle organisasjonen er godkjent av Skatteetaten før du ber om skattefradrag.

- Stor giverglede

Røde Kors er én av de frivillige organisasjonene Skatteetaten har godkjent skattefradrag for pengegaver til, i tillegg er Røde Kors verdens største humanitære bevegelse.

De rapporterer gaver og tilhørende skattefradrag direkte til Skatteetaten.

- Vi opplever alltid en stor giverglede i forbindelse med jul, både fra våre eksisterende medlemmer og givere, men også fra nye som ønsker å gi til arbeidet vårt, sier markedssjef Nina Larsen til Dinside.no

I år er det særlig den alvorlige situasjonen i Jemen og at 400.000 barn er akutt underernært, som har gjort at folk vil bidra, ifølge henne. Gavekort fra Røde Kors sin nettbutikk har solgt bra i år, og de ligger per nå ti prosent foran fjoråret.

Larsen legger til at folk ikke bare gir penger, men også tid. I desember har de nemlig opplevd enormt stor pågang fra folk som ønsker å bli frivillige, hele 4.500 meldte seg som frivillige på under én uke etter innslaget om Aud i Trondheim som aldri fikk besøk.

Donasjoner de siste årene

Skatteetaten har følgende tall for gaver til frivillige organisasjoner i Norge:

Inntektsår Antall skattytere Likning beløp Gjennomsnitt
2015693 1183 002 973 8174 333
2016715 7363 237 457 2584 523
2017772 2173 524 061 4364 564

Og, slik ser tallene for gaver til utenlandske frivillige organisasjoner ut:

Inntektsår Antall skattytere Likning beløp Gjennomsnitt
20151 5539 159 0285 898
20161 4318 505 6095 944
20171 3447 751 0155 767

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer