Donorsæd kan bestilles med budbil

Nå kan norske kvinner få fersk sæd levert rett hjem på døren med budbil. Men det norske lovverket kan sette en stopper for gesjeften.

Publisert
Sist oppdatert

Les også: Eggceller til salgs på nettet

Det er det britiske internettbaserte selskapet www.ManNotIncluded.com som kommer med dette tilbudet. Selskapet har allerede i to år formidlet sæddonorer til kvinner som ønsker hjelp til befruktning, og i fjor kom verdens første internettbaby til verden i Storbritannia.

I mars i år tok selskapet spranget til det norske markedet. Hittil har selskapet rundt 70 donorer og i overkant av 50 kvinner i sin norske database melder Dagens Næringsliv.

I gråsonenBioteknologiloven stiller strenge krav til assistert befruktning, og i dag er det bare leger som kan ta avgjørelsen om hvorvidt en kvinne skal få denne hjelpen eller ikke.

I et brev til landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) konkluderer Helsedepartementet med at sædformidlingstjenesten generelt er lovstridig.

Ekspedisjonssjef Kari Sønderland i Helsedepartementet sier til DN at slik de tolker det kan det virke som denne tjenesten bryter flere punkter i bioteknologiloven.

LLH på sin side er glad for alle tiltak som forenkler mulighetene for at lesbiske og homofile kan bli foreldre. Men de sier også at de ikke kan reklamere for tjenesten siden Helsedepartementet har konkludert med at det er lovstridig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer