Doping dreper hjerneceller

Stor og dum? Anabole steroider kan føre til et dramatisk tap av hjerneceller, viser engelsk forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at steroider øker mengden av det mannlige kjønnshormonet, testosteron. Og mange unge bruker dopingmidler for å få større muskler.

Men nå har britiske forskere ved Yale School of Medicine funnet ut at store mengder av dette hormonet kan ødelegge hjernecellene, skriver BBC. Forskerne mener at dette kan være årsaken til at enkelte personer som bruker anabole steroider blant annet er aggressive og utvikler selvmordstanker, tilstander som er velkjente innen kroppsbyggermiljøet.

- Neste gang en mannlig muskelbunt i en sportsbil presser seg på deg på motorveien, ikke bli sint, men trekk pusten og prøv å forstå at det ikke nødvendigvis er hans skyld, sier professor Barbara Ehrlich, som ledet studien.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Biological Chemistry.

Les også: Dødelig doping

Celler tok selvmord
Ekspertene fra Yale eksponerte dyrkete hjerneceller for testosteron. De oppdaget at dette utløste såkalt apoptose, også kalt programmert celledød, som er cellens egen selvmordsmekanisme.

Dette er en naturlig prosess som under normale forhold spiller en viktig rolle i å fjerne ødelagte celler som kan gjøre skade. Men når sunne celler også blir suicidale, kan det føre til alvorlige problemer, slik man ser i nevrologiske sykdommer som Alzheimers.

- Det er ikke bra med for lite testosteron og heller ikke bra med for mye, men den rette mengden er perfekt, sier Ehrlich.

Testosteron er nødvendig for vekst og differensiering av celler, og produseres både av menn og kvinner. Men menn produserer omkring 20 ganger mer testosteron enn kvinner.

Antidoping Norge sier at de opplever en stadig større pågang med bekymringsmeldinger fra foreldre og helsesøstere som mistenker at barna driver med doping, ifølge NRK Puls. Nå mener ekspertene at brukerne av dopingmidler finnes i hele samfunnet, og ikke lenger bare innen toppidrettsmiljøer.

 

Mozon.no, 07.08.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer