Dosering av medisin til barn

Valg av medisin til barn og ikke minst hvor mye de skal ha av den kan ofte være vanskelig, og er også individuelt for det enkelte barn.

Publisert
Sist oppdatert

Dosering av medisin til barnValg av medisin til barn og ikke minst hvor mye de skal ha av den kan ofte være vanskelig, og er også individuelt for det enkelte barn.

Mattis Koppang

Det er viktig å velge medisin som kan brukes av barn i din alder. Er ditt barn under 2 år, skal du alltid snakke med legen først før du gir barnet medisinen. Årsaken til dette er rett og slett at det kan være vanskelig å vurdere symptomene hos små barn, og det krever derfor en legeundersøkelse eller diagnose før man velger å behandle med medisin.

En annen gruppemedisin må ikke brukes av barn under 15 år uten legens anvisning. Det dreier seg om medisin til behandling av magesyre, fordøyelses enzymer, medisiner til bruk ved urinveis infeksjon, noen typer smertestillende medisin samt medisin mot allergi.

Barnets vekst og utvikling kan lett påvirkes av noen legemidler, og disse bør selvfølgelig unngås. Det samme gjelder nye eller spesielle legemidler, der erfaring med behandling av barn ikke er god nok.

DoseringDet skal være en viss konsentrasjon av medisinen for at den skal virke. Overfor barn kan det være vanskelig å beregne den rette dosen, hvis man ikke vet hvor mye medisin som blir tatt opp i kroppen og hvordan denne fordeler seg i kroppen samt hvor mye som blir omdannet og skilt ut. Med for liten dosering er det fare for at medisinen ikke virker, og ved for stor dosering kan dette i verste fall være dødelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer