Coronavirus og økonomi

- Dra kortet for å holde hjulene i gang

Virke frykter for at butikker skal gå under hvis vi slutter å bruke penger. Hvor mye og hvordan kan du bidra til å hindre butikkdød, og er det i hele tatt ditt ansvar?

SPARING OG FORBRUK: Flere sparer pengene enn å bruke dem nå om dagen, og det bekymrer handelsorganisasjonen Virke. Les mer om hvordan du kan bidra til å holde samfunnet i gang gjennom ditt forbruk i saken under. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
SPARING OG FORBRUK: Flere sparer pengene enn å bruke dem nå om dagen, og det bekymrer handelsorganisasjonen Virke. Les mer om hvordan du kan bidra til å holde samfunnet i gang gjennom ditt forbruk i saken under. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse Opinion har gjennomført for handelsorganisasjonen Virke viser at dobbelt så mange nordmenn vil spare framfor å bruke penger i disse dager.

- Sparing i seg selv trenger ikke være negativt, men vi ser også at flere er bekymret for egen økonomi i tiden fremover, og dette vil bremse forbruket. Det er dårlig nytt for norsk økonomi og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Mange butikker, restauranter og tjenesteleverandører har måttet holde stengt i snart to måneder, som har bidratt til stort omsetningsfall.

- Nå må nordmenn dra kortet for å holde hjulene i gang. Dette er tiden for å bestille håndverker, spise en god middag ute og dra på ferie i Norge, sier Kristensen.

Berettiget bekymring

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI mener Virkes bekymring er berettiget. Deres oppfordring er den samme som finansminister Kristin Halvorsen kom med i november 2008, da hun advarte mot konsekvensene av «shoppe-stopp» under finanskrisa.

- Det er absolutt bra for samfunnsøkonomien og mange næringsdrivende hvis de forbrukerne som har rom i sin privatøkonomi bidrar til å holde hjulene i gang, sier Hveem til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer