Coronavirus og økonomi

- Dra kortet for å holde hjulene i gang

Virke frykter for at butikker skal gå under hvis vi slutter å bruke penger. Hvor mye og hvordan kan du bidra til å hindre butikkdød, og er det i hele tatt ditt ansvar?

SPARING OG FORBRUK: Flere sparer pengene enn å bruke dem nå om dagen, og det bekymrer handelsorganisasjonen Virke. Les mer om hvordan du kan bidra til å holde samfunnet i gang gjennom ditt forbruk i saken under. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
SPARING OG FORBRUK: Flere sparer pengene enn å bruke dem nå om dagen, og det bekymrer handelsorganisasjonen Virke. Les mer om hvordan du kan bidra til å holde samfunnet i gang gjennom ditt forbruk i saken under. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse Opinion har gjennomført for handelsorganisasjonen Virke viser at dobbelt så mange nordmenn vil spare framfor å bruke penger i disse dager.

- Sparing i seg selv trenger ikke være negativt, men vi ser også at flere er bekymret for egen økonomi i tiden fremover, og dette vil bremse forbruket. Det er dårlig nytt for norsk økonomi og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Mange butikker, restauranter og tjenesteleverandører har måttet holde stengt i snart to måneder, som har bidratt til stort omsetningsfall.

- Nå må nordmenn dra kortet for å holde hjulene i gang. Dette er tiden for å bestille håndverker, spise en god middag ute og dra på ferie i Norge, sier Kristensen.

Berettiget bekymring

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI mener Virkes bekymring er berettiget. Deres oppfordring er den samme som finansminister Kristin Halvorsen kom med i november 2008, da hun advarte mot konsekvensene av «shoppe-stopp» under finanskrisa.

- Det er absolutt bra for samfunnsøkonomien og mange næringsdrivende hvis de forbrukerne som har rom i sin privatøkonomi bidrar til å holde hjulene i gang, sier Hveem til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.