Dra på skattejakt!

Det finnes flere skatter rundt om i Norge og verden som enda ikke har blitt funnet. Sølvmynter fra vikingtiden ligger fortsatt begravd i jorden, likeså gullsmykker, juveler, og andre verdisaker.

Juveler og gullringer ligger begravd under jorden. Foto: tore
Juveler og gullringer ligger begravd under jorden. Foto: tore Vis mer
Publisert

Skal du finne rikdom i bakken, kan det være lurt å gå til innkjøp av en metaldetektor. Med denne til hjelp kan du tråle parker, skogsstier, badestrender og campingplasser i jakten på skjulte skatter. Men pass på: Du får ikke lov til å beholde alt du finner.

Søk og du vil finne

En metalldetektor koster fra 1200 kroner og oppover, alt ettersom hvor dypt du vil at den skal gå. De dyreste modellene kan også innstilles slik at de utelukker aluminiumsbokser, ølkorker og spiker. Disse piper kun ved funn av gull, sølv og mynter. Er du på jakt etter en ny hobby for hele familien, er en metalldetektor både morsomt og lønnsomt.

Det er ikke uvanlig at man finner både sølvringer, mynter og andre smykker ved et par timers bruk. Best resultat får du derimot ved å finne steder der ingen har lett før, kanskje gamle samlingssteder, parker, eller bosettinger. Du må også ha en del tålmodighet, og regne med å finne et par hundre spiker før den første gullringen dukker opp.

Naboens hage

I utgangspunktet kan du bruke en metalldetektor hvor du vil i Norge, forteller Elin Dahlen, seksjonssjef Hos Riksantikvaren. Så lenge du har grunneiers tillatelse, står du fritt til å lete etter skatter, men i mange tilfeller er det staten som er grunneier, og da må du forholde deg til visse regler. Det lønner seg uansett å kontakte fylkeskontoret der du bor, for å høre om hvilke steder de foretrekker at du holder deg unna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.