- Dramatisk økning

Vann- og avløpsgebyrene øker for forbrukerne.

ØKNING: Huseiernes landsforbunds er bekymret for privatøkonomien til vanlige husholdninger etter at vann- og avløpsgebyrene ble kjent. Foto: Kristin Sørdal

ØKNING: Huseiernes landsforbunds er bekymret for privatøkonomien til vanlige husholdninger etter at vann- og avløpsgebyrene ble kjent. Foto: Kristin Sørdal

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er dramatisk. De høye vann- og avløpsgebyrene kommer på toppen av kraftig renteoppgang, høye strømpriser og kraftig prisstigning. Vi i Huseierne er bekymret for privatøkonomien til vanlige husholdninger. Det er en grense for hvor store utgifter en vanlig boligeier kan tåle.

Ordene tilhører generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne, som reagerer på tallene over kommunale gebyrer i 2023.

Huseiernes Landsforbund opplyser om at vann- og avløpsgebyrene for en standard enebolig på 120 kvadratmeter stadig når nye høyder.

- Frykter dette bare er starten

Den dyreste kommunen er Tolga hvor vann- og avløpsgebyrene hadde en økning på 68 prosent og ligger nå på 35 104 kroner totalt. På andreplass finner vi Flesberg der gebyrene ligger på 27 548 kroner, mens i Aremark på tredjeplass koster det 25 40 kroner.

- I år ser vi at vann- og avløpsgebyrene i flere kommuner allerede er kommet på et nivå som vi ikke har vært vant til. Vi frykter at dette bare er starten, sier Meyer.

Det er totalt 14 kommuner som har vann- og avløpsgebyrer på over 20.000 kroner til sammen. Til sammenlikning var det ti kommuner som hadde vann- og avløpsgebyrer på over 20 000 kroner i fjor.

De største byene i landet har betraktelig lavere vann- og avløpsgebyrer enn kommunene som topper lista.

Sjekk ut hele oversikten her.

AVLØPSFILTER: Sliter vaskemaskina di med å sentrifugere, eller stopper plutselig under vask? Da kan dette være årsaken. Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- Udetonert kostnadsbombe

I mars meldte Huseiernes Landsforbund at forbrukerne kunne vente seg en stor økning i vann- og avløpsgebyrene.

- Huseierne har lenge varslet om at det ligger en udetonert kostnadsbombe under bakken. Nå eksploderer den, fortalte Meyer.

Huseierne informerte også om at vann- og avløpssektoren i Norge har et stort investeringsbehov og vedlikeholdsetterslep.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer