Sveits:

Drastiske tiltak

Kan innføre begrensninger på bruk av elbil og spillkonsoll og vaskemaskin.

FIREPUNKTSPLAN: Sveits planlegger å innføre begrensning på elektriske apparater. Foto: NTB
FIREPUNKTSPLAN: Sveits planlegger å innføre begrensning på elektriske apparater. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europeisk tilgang på gass har vært et hett tema helt siden Russland i slutten av februar i år invaderte nabolandet Ukraina.

Sveits er et av landene som er avhengig av landene rundt for strømproduksjon, og tilgang på gass har vært et viktig spørsmål i landet. Den siste tida har prognosene blitt bedre og den sveitsiske finansministeren, Guy Parmelin, uttalte tidligere denne måneden at utsiktene for vinteren er positive.

Firepunktsplan

Likevel er Sveits forberedt på det verste og myndighetene har satt opp et forslag til en firepunktsplan hvis det for eksempel skal bli mangel på elektrisitet.

Den innebærer blant annet begrensning i bruk av strøm og vann hvis det blir krise.

På trinn 1 er det snakk om mindre restriksjoner på forbruket, og innebærer ting som forbud mot elektriske løvblåsere, samtidig som det setter begrensninger på temperaturer på ulike hvitevarer:

  • Vaskemaskin: maks 40 graders vask
  • Kjøleskap: minimum 6 grader

På trinn 2 settes det en begrensning på oppvarming av varmtvann til 60 grader, men med forbehold om midlertidige tiltak for å bekjempe sykdomsframkallende bakterier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer