Dreper 1 av 10 europeere

Alkohol er årsaken til mange dødsfall i Europa. På verdensbasis har den skyld i ett av 25 dødsfall.

Det gjennomsnittlige alkoholinntaket ligger på 6,2 liter ren etanol i året. Det vil si cirka ti alkoholenheter i uken. Foto: Colourbox.com
Det gjennomsnittlige alkoholinntaket ligger på 6,2 liter ren etanol i året. Det vil si cirka ti alkoholenheter i uken. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det anerkjente tidsskriftet The Lancet som presenterer de nye funnene. Forskere fra blant annet Canada og Thailand har regnet ut hvor mange dødsfall alkohol forårsaker, både direkte og indirekte, skriver svenske Dagens Medicin.

De kom blant annet fram til at alkohol ligger bak ett av ti dødsfall i Europa. I de landene som tidligere utgjorde Sovjetunionen dør hele 15 prosent på grunn av alkohol. Ser man på hele verden ligger alkoholkonsum bak ett av 25 dødsfall.

Det er langt flere menn enn kvinner som skader seg og som dør på grunn av alkoholen.

Studieleder Dr. Jürgen Rehm, ved University of Toronto, setter resultatene i et langt mer alarmerende sammenheng, og minner om at halvparten av klodens befolkning ikke rører alkohol.

Kun kort tid etter du har tatt første glass, skjer detVet du dette om alkohol? Test deg selv!Ti myter om alkohol

6,2 liter ren etanol

- Ser man på hele verden, er det flere som ikke drikker enn som drikker. I enkelte land som India avstår rundt 95 prosent av kvinnene, og rundt 80 prosent av mennene. Og India har rundt en milliard innbyggere, så de teller jo virkelig, sier han, ifølge Medical News Today.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer