Drikkeflasken kan bli bakteriebombe

Sommeren er her, og drikkeflasken er en trofast følgesvenn. Men pass på: Den kan bli et ynglested for bakterier.

Illustrasjonsfoto:Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varme dager krever stadig påfyll av væske, og drikkeflasken er et naturlig følge ved idrettsaktiviteter, på skolen, i barnehager og på arbeidsplassen. Men uten skikkelig rengjøring vil flasken fort kunne bli vert for bakterier som formerer seg raskt i varmen, skriver Matportalen.no.

Les også: Kjøttetende bakterier i gymbagen:

Tilsynet går ut med dette nå særlig for å gjøre barnehager, skoler, idrettslag og foreldre oppmerksomme, ifølge rådgiver Ellen Christine Sjølie ved Avdeling for helse og hygiene.

- Mange bakterier formerer seg veldig fort i gunstige forhold, for eksempel varme. Barn legger ofte fra seg flaskene ute i varmen. Flaskene blir eksponert for sollys, og bakteriene kan da formere seg raskere, sier Sjølie.

Alarmerende undersøkelse

Mattilsynet i Vesterålen tok i 2005 samleprøver fra drikkeflasker i en barnehage på Sortland, med nedslående resultat. Det ble påvist så høyt antall bakterier at det var umulig å telle dem. Spesielt antallet koliforme bakterier (tarmbakterier) var alarmerende. Det ble også målt for mugg, sopp og andre bakterier. Også her ble antallet for høyt til at laboratoriet klarte å telle det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer