Drikken som ødelegger tennene

Bra for kroppen, men ikke så bra for tennene.

- Tannemaljen tåler ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst, sier lege. Foto: Colourbox.com
- Tannemaljen tåler ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst, sier lege. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har begynt det nye året med et skikkelig helsekick. I år skal det bli andre boller, og du skal være mye sunnere enn i fjor. Det første som står på handlelisten din er frukt – for det er jo kjempesunt, ikke sant?

Både ja og nei.

Les mer:
Sportsdrikke ødelegger tennene
Frukt etser bort tennene
Dette bør du vite om hull i tennene

Nederst i artikkelen får du tips på hvordan du kan beskytte tannemaljen.

Dine drikkevaner

Får du i deg mye syre gjennom drikke? (Avsluttet)
Jeg drikker nesten bare vann.(45%) 551
Jeg drikker en del juice/brus, men tror ikke det er noe problem - i alle fall ikke ennå.(34%) 419
Ja, jeg drikker mye brus og/eller juice. Tenne mine sliter.(21%) 253
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dårlig for tenner

Frukt er en god kilde til vitaminer, mineraler og antioksidanter, som blant annet er sykdomsforebyggende ved at de har en positiv og beskyttende effekt på cellene i kroppen vår. De uskadeliggjør såkalte frie radikaler. Frie radikaler dannes naturlig i kroppen og er stoffer som kan angripe cellene våre slik at de blir skadet.

Frukt er også kjent for å sikre god helse ved å forebygge en rekke sykdommer, som kreft og hjerte- og karsykdom. Med andre ord har kroppen svært godt av frukten vi får i oss, men for tennene er det hele en annen sak.

Amerikanske studier viser at sukkeret og syren i fruktjuice kan få verre konsekvenser på tannemaljen enn kontroversielle tannblekingsprodukter som du bruker hjemme, melder Marie Claire.

Dette skader tennene dine

Hjelper ikke å pusse

Og hvis du tror du redder tennene dine ved å pusse dem rett etter at du har drukket et glass juice, tar du feil: For da kan du nemlig forverre problemet. Det er fordi tannemaljen blir mykere i opptil en time etter at du har drukket væsker med høyt syreinnhold, og er derfor mer utsatt for skade. Brus, lettbrus og juice inneholder mye syre, enten de er med sukker eller ikke.

- Tannemaljen tåler ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst. Tannekspertene anbefaler at leskedrikker og juice drikkes kun i forbindelse med måltider, og at forbruket totalt reduseres. I tillegg er det lurt å drikke opp alt på en gang, istedenfor å ta mange småslurker over lang tid, skriver lege Anne Cathrin Reichelt på Lommelegen.no.

Slik får du null hull

- Alvorlig problem

- Syren i appelsinjuice er så sterk at tannemaljen bokstavelig talt skylles bort. Dette kan bli et stort problem for personer som drikker juice og brus hver dag, sier førsteamanuensis YanFang Ren ved University of Rochester.

Syre som kommer gjennom kostholdet er et stort problem, bekrefter også tannlegeekspert George Druttman.

- Vi ser mer og mer nedslitte tenner. Mange tror de gjør det rette ved å drikke ”sunne” drikker, men syren i disse drikkene sliter faktisk veldig på tannemaljen, sier han.

Ifølge Helsedirektoratet kan syre også komme fra andre steder, som fra bakterier i munnen, og kan føre til hull i tennene. Tannerosjon kan også skyldes syre som kommer fra magen ved oppkast eller sure oppstøt.

Nedslitte tenner kan bygges opp igjen med plastmaterialer. Sterk slitasje og stor belastning på tennene ved tygging, kan føre til at det er nødvendig med en krone på tannen, ifølge Helsedirektoratet.

Her er maten for perlehvite tenner

Her er noen råd til deg som har erosjoner:

Beskytt tannemaljen!
Tips som hjelper
Bruk vann som tørstedrikk
Reduser hyppigheten av sure inntak, unngå slike inntak før sengetid
Sure drikker bare til hovedmåltidene
Svelg sur drikke rett ned uten å holde den i munnen
Avslutt gjerne måltidet med en ostebit eller et melkeprodukt (nøytraliserer syren)
Unngå tannbørsting rett etter surt inntak
Bruk av fluortabletter eller fluorskylling er gunstig
Kilde: Helsedirektoratet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer