Drikker du for mye?

Ta testen og finn ut om du har sunne alkoholvaner.

Nyter du et glass vin en gang iblant, eller blir det litt i meste laget? Foto: colourbox.com
Nyter du et glass vin en gang iblant, eller blir det litt i meste laget? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drikker du et glass vin hver dag i god tro om at det er bra for hjertet? Eller holder du deg edru på ukedagene, men heller nedpå det du klarer hver fredag og lørdag kveld?

Sunt eller usunt?

Det er ikke alltid lett å vite hva man skal tro – den ene dagen er det bare sunt å ta seg et glass eller to om dagen, mens vi den andre dagen får høre at vi ikke bør drikke alkohol i det hele tatt hvis vi har noe ønske om å noen gang få oppleve å bli besteforeldre.

WHO trekker et skille på rundt to enheter om dagen. Hvis man ikke drikker mer enn to enheter om dagen har man altså liten risiko for helseskader, mens risikoen øker hvis man får i seg mer enn dette.

Les også: Gikk det galt på veien hjem fra polet?

Helsedirektoratet opererer ikke med noen slik grense, da de mener at det ikke finnes noe enkelt svar på hvor mye man trygt kan drikke.

Ifølge dem er det å drikke to-tre enheter om dagen antakeligvis forbundet med liten risiko (så lenge man ikke er gravid, har spesielle sykdommer eller bruker medikamenter), men de understreker samtidig at det generelle rådet bør være «jo mindre, jo sjeldnere, jo bedre».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.