Drikker du for mye?

Hver tiende nordmann har problemer med for høyt alkoholkonsum. Det er derimot ingen klare grenser for hva som kan kalles et alkoholproblem. Er du i faresonen?

Publisert
Sist oppdatert

Alkohol er et rusmiddel med sterk tradisjon i Norge. De fleste av oss drikker alkohol ved festlige anledninger som selskap eller familiesammenkomster men har et forsiktig alkoholkonsum utenom dette. Omkring 400.000 nordmenn drikker derimot så ofte eller så mye at det kan betegnes som et problem for den det gjelder og menneskene rundt. Denne andelen står for halvparten av det totale forbruket av alkohol i Norge

Alkoholisme
Avhengighet til alkohol betegnes enkelt og greit ved at man ikke klarer å la vær å drikke. Klassiske symptomer på alkoholisme er stort og regelmessig alkoholinntak som man ofte forsøker å skjule for sine omgivelser. Av de som drikker for mye vil omtrent en tredjedel regnes som alkoholikere. Men også blant alkoholikerne vil du finne mange mennesker som fungerer tilsynelatende godt i samfunnet.

Problemer i fylla
Selv om man ikke definerer seg som alkoholiker kan et høyt alkoholkonsum få store konsekvenser. Risikoen for å skade seg selv og andre øker med alkoholinntaket, et stort antall av helgegjestene på legevakten er der på grunn av skader som har skjedd i beruset tilstand.

Denne typen skader er et større samfunnsmessig problem enn langtidsvirkningene av alkoholisme hos den enkelte. Alkohol er en utløsende faktor i tusener av voldsepisoder og trafikkulykker i Norge hvert år. Typisk er også at disse ulykkene skader flere mennesker enn bare den som har drukket.

Dersom du opplever flere av disse problemene av og til eller ofte når du drikker, er det kanskje på tide å redusere alkoholbruken:

  • Krangling med familie eller venner
  • Straffbare handlinger som du ikke ville gjøre edru
  • Fravær fra jobben
  • Involvert i skader og ulykker
  • Aggressiv oppførsel, provokasjon og slåssing
  • Sykdom, helseskader
Hvor mye kan du drikke?
Det finnes ingen klare grenser for hvor mye du kan drikke før det regnes som et farlig konsum. En vanlig tommelfingerregel er at menn kan drikke ti alkoholenheter i uken mens kvinner kan drikke syv enheter. Kvinner har generelt lavere toleranse for alkohol enn menn og blir mer beruset av samme mengde drikke, i all hovedsak på grunn av lavere kroppsvekt.

Et slikt konsum antas å holde deg innenfor et ”normalt” forbruk som antagligvis ikke vil gi store helseskader over tid. En alkoholenhet tilsvarer alkoholmengden i et glass øl eller vin.

Dersom du drikker alkohol tilsvarende tre flasker vin eller en flaske brennevin i uken regnes det som et risikabelt høyt konsum. Men enda viktigere enn mengde er hvordan du drikker, husk at det er langt bedre å drikke moderat flere ganger enn å ta en grøftefyll hver helg.

Mozon 14.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer