Drikker du kaffe etter middag?

Det kan du bli søvnløs av.

En espresso etter middag kan virke inn på nattesøvnen din. Foto: Colourbox
En espresso etter middag kan virke inn på nattesøvnen din. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er stordrikkere av kaffe. Den varme drikken inneholder koffein, som er et av de mest brukte stimulerende midlene i vår kultur.

Sjekk vår store kaffetest!

Koffein virker oppkvikkende og holder oss våkne gjennom arbeidsdagen. Nå ser det ut til at effekten av kaffe er enda sterkere enn tidligere antatt.

To døgn uten søvn

Ved universitetet i Montreal ble det gjennomført en studie der 24 personer ble delt inn i to grupper. Én gruppe besto av de fra 20-30 år, den andre av de fra 45-60 år.

Samtlige testpersoner ble holdt våkne i to døgn. Deretter fikk noen koffeinpiller, andre fikk placebopiller, altså juksepiller.

Etter nye tre timer fikk de endelig lov til å sove. Det viste seg imidlertid å være vanskelig for de som fikk ekte koffeinpiller. Disse personene opplevde klare søvnforstyrrelser.

Det ble målt lavere søvneffektivitet og lavere søvnvarighet. Personene sov også lettere enn de pleide.

Lag kaffen selv - spar tusener

Jo eldre, jo verre

Aller verst var det for de som tilhørte den eldste gruppen. Disse sov 50 prosent mindre enn de ellers hadde for vane å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer