Drikkevann kan gi fødselsdefekt

Vann med klor kan doble risikoen for alvorlig hjerte- og hjerneskader, viser ny forskning.

Desinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Desinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I Norge er det ønskelig å etterprøve dette funnet ved hjelp av data fra FHIs Mor og barn-undersøkelse.


Forskere fra Birmingham University har undersøkt 400.000 spedbarn i Taiwan, og kom frem til at høye doser av klor i drikkevannet kan påvirke utviklingen til fosteret, skriver Sky News nettutgave.

Tre vanlige, men alvorlige defekter, skilte seg spesielt ut. Disse var hull i hjertet, hareskår og anencephalusm, en sykdom som gjør at deler av hjernen, skallen og hårbunnen mangler.

Sykdommene forbindes ofte med kjemiske stoffer som kalles trihalometaner, og disse dannes av klor og enkelte organiske komponenter i vannet.

Les også: Du trenger ikke vann

Mindre klor i norsk drikkevann
Desinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig her til lands, ifølge Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Men vi har forholdsvis rent vann i Norge og tilsetter mindre klor i vannet enn mange andre land gjør, sier han til DinSide Helse.

På Norsk Vanns hjemmesider står det også at de mengder klor som brukes i norske vannverk, ikke er helseskadelige.

Eksperter mener vann i Norge ikke er farlig på grunn av de lave klordoseringene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Eksperter mener vann i Norge ikke er farlig på grunn av de lave klordoseringene. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


- Skummelt
At det har blitt funnet en sammenheng mellom alvorlige sykdommer og drikkevann med klor, synes Krogh er skummelt.

Han understreker imidlertid at det er ikke noe nytt, og at flere forskningsprosjekter har vist tilsvarende resultater tidligere.

Forskningsresultatene spriker imidlertid i forskjellige retninger, og Krogh sier det ikke er enkelt å trekke klare konklusjoner når forskningen sees under ett, spesielt i forhold til de lave klordosene som har blitt benyttet i Norge.

Les også: Øl bedre enn vann etter trening

Ikke farlig i Norge
Per Magnus, som jobber i Divisjon for epidemiologi i Folkehelsinstituttet, mener det ikke er noen grunn til å engste seg for å drikke norsk vann på bakgrunn av denne undersøkelsen:

- Undersøkelsen har sett om det var oftere misdannelser hos barna når moren fikk vannforsyning fra vannverk med relativt høy konsentrasjon av miljøgifter etter bruk av klor. Det ble funnet en viss risikoøkning, men ikke tilstrekkelig til at man kan konkludere med noen årsakssammenheng, sier han til DinSide Helse

- Det er likevel grunn til å etterprøve problemstillingen andre steder enn i Taiwan. Da er det viktig at man har mer presise målinger av hva kvinnene faktisk får i seg av slike miljøgifter. I Norge er det ønskelig å etterprøve dette funnet ved hjelp av data fra FHIs Mor og barn-undersøkelse (MoBa), fortsetter han.

Les også: Spis vann!

Ultrafiolett stråling
- Mange norske vannverk bruker nå ultrafiolett stråling for rensing av drikkevann i stedet for klor. Med dagens kunnskap er dette langt bedre enn klor, blant annet fordi ultrafiolett stråling også virker godt mot parasitter som Giardia og Cryptosporidium, sier Krogh til DinSide Helse.

Etter Giardiautbruddet i Bergen i 2004 har Bergen vannverk, Vestfold interkommunale vannverk, og, akkurat i disse dager, Oslo, gått over til ultrafiolett bestråling.

- Snart følger Trondheim etter, og det er vel også bare et tidsspørsmål før resten av de største vannverkene også følger denne utviklingen, fortsetter Krogh.

Han sier det ikke er lenge til ultrafiolett bestrålt vann forsynes til mer enn halvparten av den norske befolkningen, og klorert vann til mindre enn halvparten.

Les også: Farlige drikkevaner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer