Drikkevann kan gi fødselsdefekt

Vann med klor kan doble risikoen for alvorlig hjerte- og hjerneskader, viser ny forskning.

Desinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Desinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere fra Birmingham University har undersøkt 400.000 spedbarn i Taiwan, og kom frem til at høye doser av klor i drikkevannet kan påvirke utviklingen til fosteret, skriver Sky News nettutgave.

Tre vanlige, men alvorlige defekter, skilte seg spesielt ut. Disse var hull i hjertet, hareskår og anencephalusm, en sykdom som gjør at deler av hjernen, skallen og hårbunnen mangler.

Sykdommene forbindes ofte med kjemiske stoffer som kalles trihalometaner, og disse dannes av klor og enkelte organiske komponenter i vannet.

Les også: Du trenger ikke vann

Mindre klor i norsk drikkevannDesinfeksjon av drikkevann med klor er fortsatt vanlig her til lands, ifølge Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Men vi har forholdsvis rent vann i Norge og tilsetter mindre klor i vannet enn mange andre land gjør, sier han til DinSide Helse.

På Norsk Vanns hjemmesider står det også at de mengder klor som brukes i norske vannverk, ikke er helseskadelige.

- SkummeltAt det har blitt funnet en sammenheng mellom alvorlige sykdommer og drikkevann med klor, synes Krogh er skummelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer